Damask: Držimo prst na okidaču

"Sirijska vojska je u potpunosti pripravna, drži prst na okidaču da se suoči sa svakim izazovom ili scenarijom koji oni žele da izvedu", rekao je on u pismenoj izjavi koju je prenela državna televizija.

Damask je pojačao retoriku u trenutku kada svet čeka da vidi da li će SAD i drugi odlučiti na napadnu Siriju u znak odmazde za, kako se sumnja napad hemijskim oružjem za šta optužuju režim, preneo je AFP.

Nekoliko sati nakon premijerove izjave, jedan neimenovani službenik sirijskih snaga bezbednosti rekao je za AFP da Sirija očekuje da napad može biti izveden svakog momenta i dodao je da su vlasti spremne da uzvrate.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je juče da SAD razmatraju "ograničenu" vojnu intervenciju protiv Sirije, dok su inspektori UN danas otišli iz te zemlje i tako ostavili prostor za mogući napad.

Obama je istakao da nije doneo "konačnu odluku" o vojnim udarima protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada, ali je dao najjasniji signal do sada da je napad neminovan.

SAD su pre toga objavile obaveštajni izveštaj u kome je zaključeno da je sirijski režim prošle nedelje izveo napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska u kome je poginulo 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila deca.

Rusija, koja je namoćniji saveznik sirijskog režima, dovodi u pitanje američke obaveštajne podatke o napadu gasom izvršenom 21. avgusta i upozorila je da ne treba izvoditi vojnu intervenciju bez podrške UN, prenosi AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da će biti "izuzetno žalosno" ako bi SAD pokrenule jednostranu vojnu akciju protiv Sirije.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da "višestruki obaveštajni podaci" ukazuju na to da je sirijska vlada izvršila hemijski napad i da je Asad taj koji "donosi konačne odluke".

Prema podacima UN, više od 100.000 ljudi poginulo je od izbijanja sukoba u Siriji u martu 2011, a dva miliona živi u izbeglištvu, od kojih su polovina deca.

Šesti američki ratni brod stigao je u istočni Mediteran blizu pet američkih razarača naoružanih krstarećim raketama koje bi mogle biti usmerene protiv Sirije.

Keri i visoki zvaničnici državne bezbednosti SAD održaće danas sastanak o Siriji sa demokratskim kokusom i Republikanskom konferencijom Senata.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još