Papa dobio zamenika

Ova funkcija se često naziva "zamenikom pape", a njegovo imenovanje predstavlja početak velike reorganizacije u Rimskoj kuriji, objavio je BBC.

Poglavar Rimokatoličke crkve odlučio je da Parolin na najvažnijem mestu u Vatikanu posle papskog, zameni Tarčizija Bertonea, koga mnogi krive što nije sprečio etičke i finansijske skandale koji su obeležili osmogodišnju vladavinu prethodnog pape Benedikta XVI.

Parolin (58) je relativno mlad, ali veoma iskusan vatikanski diplomata. Ako bi papa umro ili se povukao s tog mesta kao što je bilo u slučaju Benedikta XVI prošlog februara, svi visoki sveštenici Vatikana automatski bi izgubili svoje položaje.

Papa Franja privremeno je vratio na posao sve bivše šefove sektora, uključujući i kardinala Bertonea, dok je planirao i razmatrao radikalnu rekonstrukciju Rimokatoličke crkve.

Posle šest meseci od kada je preuzeo funkciju, papa Franja je pokrenuo administrativne reforme Vatikana, navodi britanska medijska kuća.

BBC ocenjuje i da penzionisanje kardinala Bertonea, kojeg je pre sedam godina imenovao bivši papa Benedikt i postavljanje na njegovo mesto mnogo mlađeg i iskusnijeg vatikanskog diplomate, koji je, takođe, priznati lingvista, samo prvi stepen ambicioznog plana pape Franje da papski sud uvede u svet 21. veka.

Analitičar u Vatikanu Greg Burk, prokomentarisao je da je nadbiskup Parolin bio zamenik šefa vatikanske diplomatije pre nego što je postao ambasador i da zna kako Vatikan funkcioniše, kao i kako deluje Rimokatolička crkva širom sveta.

"Papa Franja će snažno računati na njega kad je u pitanju sve što se tiče međunarodnih odnosa", ocenio je Burk.

Vatikan ima diplomatske odnose sa više od 170 zemalja, podseća BBC.

Novi državni sekretar stupiće na dužnost sredinom oktobra, pošto papa Franja 1. oktobra bude predsedavao inauguracionom skupu osmorice kardinala iz različitih zemalja, koje je imenovao da ga savetuju o političkim pitanjima crkve.

Tokom poslednje dve decenije primećena je slaba koordinacija u različitim administrativnim sektorima koji čine Rimsku kuriju ili centralnu vladu Rimokatoličke crkve.

Papa Jovan Pavle Drugi bio je lošeg zdravlja celu deceniju pre smrti 2005. godine, pa je mnoge odluke prepuštao pomoćnicima.

Njegov naslednik papa Benedikt često je kritikovan zbog lošeg vođenja administracije. Njegov mandat obeležili su skandal "Vatiliks", koji je izbio pošto je Benediktov batler ukrao poverljiva dokumenta i prosledio ih medijima, kao i korupcija među visokim zvaničnicima Vatikana.

Papa Franja je već pokrenuo reformu Vatikanske banke, koja je navodno zatvarala oči pred činjenicom da su se neki njeni klijenti bavili pranjem novca i imenovao je odbor Katoličkih ekonomista, kako bi ga savetovao o finansijskim pitanjima.

Ipak, imenovanje novog državnog sekretara predstavlja najvažniji pojedinačni administrativni čin pape Franje, od kada je u martu postao poglavar Rimokatoličke crkve, zaključuje BBC.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još