Automobili prvi izvozni proizvod Srbije, delovi prvi uvozni

Na izvoznoj listi sledi pšenica sa 39 miliona dolara, dok je izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove iznosio 33 miliona.

Sledeći na listi su takođe automobili do 1.000 kubika, koje smo izvezli za 28 miliona dolara, nove spoljne gume za automobile izvezli smo za 27 miliona, a sledi izvoz električne energije sa 25 miliona dolara. Na izvoz hulahop čarapa otpada 22 miliona dolara, a poslednje mesto među prvih 10 izvoznih proizvoda pripada delovima za rotacione električne mašine, sa 21 milionom dolara.

Na drugom mestu uvozne liste je sirova nafta sa vrednošću od 108 miliona dolara, na trećem lekovi za maloprodaju sa 44 miliona, dok je na uvoz prirodnog gasa potrošeno 39 miliona.

Gasna ulja smo uvezli za 37 miliona dolara, sledi uvoz dizel automobila preko 1.500, ali ispod 2.500 kubika, sa 20 miliona. Na uvoz mobilnih telefona potrošeno je 19 miliona, a uvoz ostalih proizvoda za ishranu iznosio je 18 miliona.

Kutije, sanduke i gajbe od plastike smo uvezli za 17 miliona dolara, a poslednje mesto uvozne liste pripada uvozu delova za rotacione električne mašine sa 16 miliona dolara.

Izvor: Blic

Pogledajte još