Da li nam se smanjuje stopa nezaposlenosti?

"A ako se nastave takva "kretanja" može se očekivati da se do kraja godine zaposli veći broj građana nego lane", izjavio je direktor NSZ Siniša Nadbantić.

On je ukazao da svi pokazatelji upućuju na to da bi moglo da dođe do blagog usporavanja stope nezasposlenosti u Srbiji u narednom periodu.

"U periodu od januara do jula ostvarili smo 115.153 zapošljavanja, što je jako dobro, jer smo u 2012. godini ukupno ostvarili 205.000 zapošljavanja i, prema ovakvim kretanjima, siguran sam da ćemo tu cifru premašiti i da će ona biti viša", rekao je Nadbantić Tanjugu.

Trenutna stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 24,1 odsto i manja za 1, 4 procentna poena u odnosu na decembar prošle godine.

U julu je na evidenciji NSZ bilo 771.809 nezaposlenih, što je 0, 6 odsto manje u odnosu na prethodni mesec.

Kako je kazao Nadbantić, od aprila do danas broj nezaposlenih se smanjivao približno za jedan odsto mesečno, a tome su u značajnoj meri doprineli sezonski poslovi.

"Kretanja na blagom padu nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe biće do sredine četvrtog kvartala kada će doći do stagnacije i očekujem da do kraja godine nećemo imati značajnije pomeranje broja nezaposlenih na evidenciji u odnosu na jul“
, rekao je Nadbantić.

Kada je reč o strukturi nezaposlenih, i dalje prvo mesto "drže" nekvalifikovana lica (32 odsto) , zatim kvalifikovani radnici koji čine 26 odsto u ukupnom broju nezaposlenih, zatim osobe sa četvrtim stepenom obrazovanja (28 odsto), potom petim i šestim 5, 5 odsto, dok među nezaposlenima, osam odsto čine građani sa sedmim stepenom i visoko obrazovani.

Ohrabruje činjenica da je na evidenciji NSZ manje žena nego ranije, tačnije njih sada ima 51 odsto u odnosu na ukupan broj nezaposlenih osoba, a pre dve - tri godine bilo ih je više, rekao je Nadbantić.

Kada je reč o o onima koji su našli posao od početka ove godine, 44 odsto njih je zaposleno na neodređeno vreme, 56 odsto na određeno vreme, a oko 13.000 osoba radi na sezonskim poslovima.

Većina poslodavaca, kako je kazao Nadbantić, koristi takozvane alternativne oblike, odnosno ugovor o delu ili ugovor o povremenim i privremenim poslovima, dodao je direktor NSZ.

Najveći udeo zaposlenih od januara do jula ove godine je u delatnostima prerađivačke industrije, potom u oblasti trgovine i ugostiteljstva, poljoprivrede i prerade hrane, saobraćaju, obrazovnom i vaspitnom sektoru, potom i privatnom sektoru, odnosno malim i srednjim preduzećima.

Kada se problem nezaposlenosti posmatra regionalno, beogradski region ima oko 106.000 nezaposlenih na evidenciji, što čini udeo od 13, 6 odsto, a udeo u ostvarenom zapošljavanju u periodu od januara do jula je više od 28 odsto, što pokazuje da će doći do bržeg smanjenja broja nezasposlenih u tom delu.

Ipak, takva kretanja, ne očekuju se u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji pa je neophodno da se u tim mestima primene aktivne mere i daju veća podsticajna sredstva, kroz Nacionalni akcioni plan za 2014. godinu, rekao je Nadbantić.

Nacionalnim akcionim planom, kako je kazao, predviđena su dodatna zapošljavanja kroz sredstva izdvojena iz budžeta, stručne prakse, obuke, sticanje dodatnih veštima, na čemu će institirati NSZ.

Nadbantić je rekao da se u naredne dve godine, imajući u vidu očekivane investicije u Srbiju, stopa nezaposlenosti može smanjiti na 20 odsto, a potom bi ona novim merama mogla još da se obori.

"Za dve godine uz intenzivne mere mogla bi da se spusti na nivo od 20 odsto, a posle još dve godine da se kroz nastavak investicija i stvaranje povoljnog ekonomskog ambijenta i nova zapošljavanja ona obori na ispod 20 odsto", rekao je Nadbantić.

Izvor: b92

Pogledajte još