Kako internet zamišljaju oni koji ga nikad nisu videli niti koristili

Oni su o internetu čuli od prijatelja i porodice, na televiziji, radiju i časopisima, ali teško im je da zamisle šta je ustvari internet i kako je promenio svet.

Novinar BuzzFeeda odlučio je da popriča sa nekoliko zatvorenika u zatvoru San Kventin u Kaliforniji, a jedan od njih internet zamišlja kao "niz stranica koje se u nedogled povezuju s drugim stranicama".

"Znam da na Fejsbuku možeš da pronađeš nekoga ako napišu u koju su školu išli i slično, ali meni to nema smisla. Aplikacije sam video u jednoj emisiji na televiziji. To je dugme koje te vodi negde, kao na primer na internet stranicu, ali brže", dodao je.

"Nisam znao da je promenio svet"

Neki su zatvorenici bili deo programa u kojem su učili o internetu iz knjiga i prezentacija, ali nikad nisu imali praktični deo.

"Nikad nisam video internet u zatvoru, a zatvoren sam 1997. godine. CD-i su tada bili velika stvar. Znao sam da internet nazivaju super "autoputem" informacija sa razlogom, ali nisam imao pojma da je društvo njime toliko povezano. Nisam znao da je toliko velik i nov, promenio je svet. Zamišljao sam aplikaciju kao dugmu na mobilnom, ali nisam znao kako ona zapravo funkcioniše ni koja je njena uloga", rekao je Tomi Vinfrej, 35-godišnjak koji bi mogao u zatvoru provesti čitav život.

"Ko to sve radi i gde se to sve odvija?"

Horhe Heredia ima 37 godina, a u zatvor je došao 1998. godine.

"Video sam reklame za internet i aplikacije na televiziji, ali nikad nisam obraćao pažnju na njih niti sam im pridavao važnost. Mislio sam da su to samo stranice na kojima se ljudi druže i provode slobodno vreme", objasnio je svoje viđenje interneta i aplikacija.

"Internet sam zamišljao kao beskrajan prostor ispunjen informacijama o svemu na svetu. Zbunjivalo me pitanje kako se može od jedne informacije tako brzo doći do druge, a nisam znao ni kako bih to opisao", kaže Kristifijano Kenjata Lil, 44-godišnjak, koji je u zatvoru 19 godina. "Jasno mi je da sve teži ka brzini i mobilnosti, ali često se pitam ko to sve radi i gde se to sve odvija?".

Izvor: index

Pogledajte još