Tanja Miščević predložena za glavnog pregovarača sa EU

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas Tanji Miščević da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Vučić je danas razgovarao u Vladi Srbije sa Miščevićevom, nakon konsultacija koje je obavio sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem.

Vučić je takav predlog izneo uvažavajući stručne kvalitete Tanje Miščević i izražavajući uverenje da će posao obaviti u najboljem interesu za zemlju, navodi se u saopštenju iz kabineta vicepremijera.


Tanja Miščević
 
Rođena 1966. godine u Zemunu.
Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu 1989. godine. Na istom fakultetu odbranila je magistarsku i doktorsku tezu. U oblasti EU specijalizovala se na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kao i na Univerzitetu u Bonu i Evropskom koledžu u Brižu.

Na FPN-u predaje na osnovnim i poslediplomskim studijama. Na istom fakultetu je od 2009. godine vanredna profesorka za međunarodno-pravnu oblast. U periodu od aprila 2005. do novembra 2008. godine bila je na mestu direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.
Bila je i članica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na čelu pregovaračkog tima Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU.

Potpredsednica je Evropskog pokreta u Srbiji, a od aprila 2009. do novembra 2010. godine bila je članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor: RTS, Istinomer

Pogledajte još