Egipat proterao novinare Al Džazire

Trojica novinara su otputovali avionom za London, javila je egipatska državna agencija MENA.

Egipatska policija je u utorak uhapsila novinare katarske TV mreže Al Džazire, dopisnika Vejna Heja, kamermana Adil Bredloua i producenta Rasa Fina.

Kako je preneo AFP, policija je navela da oni nisu imali novinarske akreditacije.

Katarska tv mreža je nakon hapšenja saopštila da je reč o "kampanji koja se vodi posebno protiv Al Džazire, pošto su njihove prostorije prošlog meseca pretresane i uzeta je oprema koja im nije vraćena".

Egipatska prelazna vlada tvrdi da je Al Džazira pristrasna u korist svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, što ta TV mreža negira.
Novi odbor razmatra predložene izmene Ustava

Privremeni predsednik Egipta Adli Mansur imenovao je danas 50-člani odbor, koji većinom čine sekularno orijentisani političari i javne ličnosti, sa zadatkom da proceni predložene amandmane na islamistički ustav.

Portparol predsednika Ihab Badavi najavio je danas da će odbor zasedati 8. septembra, kada će početi diskusiju o izmenama ustava koje je predložila grupa sudija.

Ustav je usvojen u vreme vladavine svrgnutog predsednika Mohameda Morsija i izazvao je niz protesta, uglavnom sekularista, koji su tvrdili da podriva prava i slobode, podsetio je AP.

Prema predlogu vojnih vlasti, izmene ustava trebalo bi da budu predstavljene glasačima na referendumu za dva meseca.

Prema tom predlogu, parlamentarni i predsednički izbori trebalo bi da budu održani početkom sledeće godine.

Ustav je prestao da važi pošto je vojska svrgnula Morsija s vlasti 3. jula, posle masovnih protesta kojima je tražena njegova smena.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.