Kraj boemskog trougla: Zatvoren i "Šumatovac"

Bašta „Šumatovca" godinama je bila centralna letnja pozornica urbanog života, mesto gde su poznata lica iz medijske, sportske i estradne sfere mogla da se vide izbliza. Bila je to berza i fabrika tračeva i poluistina, ali i čvorište informacija koje nisu stizale do novinskih stranica i etra jer – takvo je vreme bilo.

Prestonički „Bermudski trougao" u Makedonskoj ulici postao je tragičniji čak i od svog imenjaka u Atlantskom okeanu – ovog leta „progutao" je samog sebe, jer nijedna od tri kafane koje su ga činile ne radi, piše "Politika".

Nedavno je zakatančena i poslednja njegova tačka – restoran „Šumatovac", koji se tako pridružio i odavno počivšim boemskim stecištima „Grmeču" i „Pod lipom".

Tročlanom kafanskom federacijom u Makedonskoj ulici svojevremeno je upravljalo isto ugostiteljsko preduzeće – „Tri grozda".

„Za vreme Jugoslavije bili smo vodeći ugostiteljski lanac u prestonici. Dve decenije upravljali smo sa oko 70 kafana, a gotovo sve su bile u Starom gradu i na Vračaru", naglašava Krsta Crnčević, direktor „Tri grozda" do 2003. godine.

Kriza ovog nekada društvenog preduzeća, naročito u poslednjih desetak godina, povezana je i sa rasklapanjem „trougla". „Tri grozda" privatizovana su 2006, kupila ih je firma „Mozaik ketering", vlasnika Milomira Joksimovića zvanog Miša Omega i Danila Kuzovića, koja je osnovana početkom 2005. Šest godina kasnije, proglašen je stečaj, a potom i bankrot „Tri grozda".

Preduzeće „Mozaik ketering" registrovano je na istoj adresi na kojoj su se nalazila „Tri grozda". U evidenciji službe 11811 u Makenzijevoj 81 postoje samo restoran „Orač" i „Tri grozda". Na telefonski poziv, javio se čovek koji se predstavio kao radnik obezbeđenja prostorija „Tri grozda u stečaju" i dodao da je on jedina osoba u kancelarijama.

Šumatovac – bašta koju su pojeli dugovi

Zatvaranjem legendarne „Šume", 10. jula ove godine zbrisan je poslednji preživeli u „Bermudskom trouglu", koji se već dugo davio u neplaćenim dugovima, promenama zakupaca i nerešenim vlasničkim odnosima.

To su i razlozi zbog kojih se ne zna kada i da li bi „Šumatovac" uopšte mogao da bude opet otvoren.

Ni to što je Ljubiša Stevović, poslednji gazda restorana, uložio 70.000 evra u renoviranje lokala i drastično oborio cene, nije uspelo da mu napuni stolove. Kako tvrdi, nije mogao da dobije dozvolu za postavljanje bašte zbog dugova prethodnih zakupaca. Zato je, posle devet meseci gazdovanja, u julu izašao iz ovog posla.

Opštini Stari grad nisam mogao da plaćam tuđa dugovanja, tim pre što je 'Šumatovac' održavala bašta", objašnjava Stevović.

Kafanu je uzeo u podzakup od firme „Stari Šumatovac", kojoj je plaćao kiriju za unutrašnji prostor i koja je, kako tvrdi, imala ovlašćenje da mu ga izda.

„Stari Šumatovac", međutim, ne pominje se u odgovoru koji je JP „Poslovni prostor opštine Stari grad" – koji daje restoran u zakup – uputio „Politici".

Umesto njega, kao zakupac navedena je firma „Kameo", koja je 2007. otvorila renovirani „Šumatovac" posle trogodišnje pauze.

Prema navodima „Poslovnog prostora", zakupac „Kameo" ne izmiruje kiriju od maja 2010.

Dugovi „Kamea" za zakup zatvorenog prostora popeli su se na 26,4 miliona dinara, ali tome bi trebalo dodati i neisplaćene rate za baštu.

Preduzeće „Kameo" gradu Beogradu za komunalnu taksu za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnog prostora – za postavljanje letnje bašte duguje 2.171.852 dinara, navode u gradskoj Upravi javnih prihoda.

U „Poslovnom prostoru" preciziraju da je novac za kiriju za unutrašnjost objekta – oko 350.000 dinara – ostao dužan i prethodni zakupac – Ugostiteljsko preduzeće „Madera", koje je ovde došlo devedesetih, posle „Tri grozda", a pre „Kamea".

Nadležni dodaju da će „Šumatovac", za koji godišnji zakup iznosi 4,8 miliona dinara, biti izdat na licitaciji, kada i formalno bude okončan aranžman sa „Kameom" i kada saglasnost bude dao i suvlasnik – Zadužbina Riharda Freliha, odnosno Fondacija solidarnosti Srbije, koja upravlja zadužbinom.

Grmeč – kafana prohujala sa požarom

„Fajront" u ovom temenu „Bermudskog trougla" objavljen je posle požara koji je 2011. pričinio veliku materijalnu štetu u kafani. Nevolje „Grmeča" počele su 2001, kada je i iz ovog lokala izašlo UP „Tri grozda".

Cena zakupa nam je bila previsoka, pa smo se povukli. U to vreme, Dunav osiguranje, vlasnik ovog prostora, formiralo je posebnu firmu Dunav turs, kojoj su pripali i hoteli Jugoslavija i Metropol. Grčki kupac koji je nakon toga preuzeo oba hotela nije bio zainteresovan i za „Grmeč".“

Manju atraktivnost usled nedostatka baštenskog prostora „Grmeč" je tradicionalno nadoknađivao izvrsnom kulinarskom ponudom i dobrom kapljicom. Radi uživanja u obilnim i ukusnim porcijama, u Makedonsku 34 dolazilo se iz svih krajeva grada

Lokal su nastavili da izdaju, ali su se zakupci stalno smenjivali. Najduže se tu zadržao „Perper" – ističe Miloš Savić, zamenik direktora „Tri grozda" pre potpune privatizacije ovog lanca.

Postoji mogućnost da ovaj restoran bude obnovljen. U kompaniji „Dunav osiguranje" kažu da ovaj objekat, sagrađen 1922, uživa zaštitu kao gradski spomenik kulture, zbog čega mu se ne može menjati namena odnosno postoji „nužnost obavljanja ugostiteljske delatnosti".

Preuzeli smo restoran u stanju koje zahteva sanaciju da bi se dalje koristio. Ceneći tradiciju i značaj 'Grmeča', realizovali smo aktivnosti neophodne za otpočinjanje njegove adaptacije i rekonstrukcije. Namera nam je da ovaj prostor dobije izgled koji zahteva reprezentativna lokacija na kojoj se nalazi", navedeno je u pisanom odgovoru „Dunav osiguranja".

Glavni projekat adaptacije i rekonstrukcije restorana, dodaju u ovoj kompaniji, predat je na kontrolu nadležnim organima.

„Pod lipom" – miris pice na Balkanu

„Bermudski trougao" prestao je da s pravom nosi tu geometrijsku odrednicu još 2003, nestankom kafane na uglu Makedonske i Kondine ulice. Na toj adresi, do decembra 2012. bio je objekat međunarodnog lanca brze hrane „Pica hat". Ovaj lokal je i danas u vlasništvu „Tri grozda", ali – ne još dugo.

„Lipu" i „Šumatovac" deli široka saobraćajna reka. Ali to mnoge redovne „trouglaše" nije sprečavalo da istovremeno ispijaju narudžbinu u obe kafane, neprestano prelazeći ulicu u oba smera, kako im ništa i niko ne bi promakao

U toku je procena vrednosti čitave imovine preduzeća, pa tako i prostora u kojem su bili restorani 'Pod lipom' i 'Pica hat'. Taj posao trebalo bi da bude okončan do kraja godine, posle čega će lokal u Makedonskoj 44 sa ostalom svojinom preduzeća biti ponuđen na prodaju. To je zakonski postupak, kako bi se izmirili dugovi 'Tri grozda'", kaže Dragan Perković, stečajni upravnik ovog preduzeća.

Nekadašnji rukovodioci „Tri grozda" za „Lipu" kažu da je „posečena" zbog velikog pada prometa.

Zato smo početkom 2003. iznajmili taj prostor lancu 'Pica hat'. Ugovor sa njima bio je deo plana ove kompanije da investira znatna sredstva i otvori restorane u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Prostor gde je bila 'Lipa' zakupljen je na deset godina, a bilo je predviđeno da 'Tri grozda' budu partner 'Pica hata' u Srbiji. S obzirom na krizu to nije ostvareno, pa je lokal sada prazan", objašnjava Miloš Savić.

Izvor: Politika

Pogledajte još