Beograd: Đaci, ipak, bez besplatne užine?

Iako nadležni u gradu ističu da postoji dobra volja da se deci obezbedi besplatna užina, nedostatak novca u gradskoj kasi predstavlja veliku prepreku.

Prema rečima Ljiljane Jovčić, gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, odlukom Republike, tekući prihodi Beograda za ovu godinu smanjeni su za 6,8 milijardi dinara. Sekretarijat čini velike napore u iznalaženju rešenja da finansira tekuće obaveze iz domena obrazovanja i dečje zaštite.

Treba imati u vidu da kvalitetna đačka užina minimalno iznosi oko 220 dinara, za 125.000 osnovaca koliko ih ima u Beogradu“, ističe Jovčić. „Da ne govorimo o kontroli hrane, distributivnim kuhinjama, stručnim licima koja poslužuju, kao i posebnim potrebama pojedine dece. Važno je napomenuti, međutim, da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvideo mogućnost da se na osnovu odluke saveta roditelja u školama organizuju besplatne užine ili iz sredstava jedinica lokalne samouprave, donacijama ili delimičnim finansiranjem od strane roditelja.

Roditelji smatraju da bi ovakav potez značajno doprineo uštedi i kućnom budžetu. Prema rečima Sanje Radulović, majke dvoje školaraca, uvođenje jednog besplatnog obroka bi bio sjajan potez grada. Ona dodaje da većina roditelja teško izlazi na kraj sa brojnim izdacima, pogotovu u septembru, kada treba kupiti školski pribor, garderobu i spremiti decu za polazak u školu.

Roditelji osnovaca koji imaju ručak u školi izdvajaju prosečno oko 3.000 dinara mesečno. Cena zavisi od toga da li su uključeni i doručak i ručak, kao i od koga se hrana nabavlja. Tako za dva obroka dnevno treba platiti i do 5.000 dinara mesečno.

I u beogradskim osnovnim školama pozdravljaju novinu u zakonu oko uvođenja bar jednog besplatnog obroka i ističu da treba precizno definisati kriterijume, koji moraju biti jednaki za svu decu, kako ne bi dolazilo do zloupotreba. Obrok bi mogao da se nabavlja preko ketering službi ili sprema u školama koje već imaju svoje kuhinje.

Izvor: Novosti

Pogledajte još