Druga šansa za upis: Mesta za oko 8.600 brucoša

Za studiranje o trošku budžeta na fakultetima ima 1.259 mesta, a za samofinasirajuće studente 3.338 mesta, objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvete nakon završetka julskog upisnog roka.

Nepopunjenih mesta najviše je na novosadskom Univerzitetu (1.732) zatim na niškom Univerzitetu (991), Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (781), kragujevačkom (367), Univerzitetu u Beogradu (486), Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (213) i beogradskom Univerzitetu umetnosti (36).

U 42 državne visoke škole slobodna su 734 budžetska i 3.276 samofinansirajućih mesta.

Polaganje prijemnih ispita do 6. septembra

Prema upisnom kalendaru, prijavljivanje kandidata planirano je za 2. i 3. septembar, polaganje prijemnih ispita trajaće do petka 6. septembra, a upis morati biti završen do 20. septembra.

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu (UB) za septembarski rok na Učiteljskom, Šumarskom i Fizičkom fakultetu ima i budžetskih kvota.

Na Učiteljskom fakultetu ima 53 mesta za školovanje o trošku budžeta, Fizičkom fakultetu 25, a na Šumarskom devet mesta na budžetu, saopšteno je na sednici Senata UB nakon završetka julskog upisa.

Više mesta ostalo je za samofinansirajuće studente i to na Poljoprivrednom 75, Filološkom 69, Pravoslavnom bogoslovskom 127, Rudarsko-geološkom devet, Tehnološko-metalurškom 16, Šumarskom 59, Učiteljskom 28 i na Fizičkom fakultetu 45 mesta, rečeno je na sednici.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić rekao je RTS-u da će od 15. oktobra biti zatvarana sva isturena odeljenja državnih i privatnih fakulteta koja nemaju dozvolu za rad ili nisu započela akreditaciju, a upis brucoša na njima biće poništen.

"Apel svim studentima i njihovim roditeljima da, pre nego što odluče da upišu neko slobodno mesto, utvrde da li su se stekli zakonski uslovi da se mogu upisati u septembru"
, rekao je Tmušić.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.