Umor i apatija - sindromi 21. veka

Da li se osećate umorno i bezvoljno čak i posle vikenda ili godišnjeg odmora? Da li zbog toga unosite velike količine kafe i slatkiša koji podižu energiju, pa se osećate snažnije i bolje raspoloženim?

Savremeni lekari su uveli novi termin - sindrom 21. veka, a Svetska zdravstvena asocijacija ga je prihvatila i on objedinjuje tegobe izazvane svakodnevnim stresom. Nerviranje i brz tempo života negativno utiču na sve telesne funkcije, a najčešće se manifestuju kroz osećaj malaksalosti, bezvoljnosti, umora koji potom utiče i na apetit, seksualni i socijalni život.

Sve je više pacijenata koji se tako osećaju, a nemaju konkretnih zdravstvenih tegoba, pa je jasno da im nikako ne prija način života koji vode. Čak ni godišnji odmor od mesec dana nije dovoljan da se organizam rehabilituje, posebno što većina zaposlenih radi i na odmoru ili neprekidno održava kontakt sa kolegama i prati stanje u firmi.

Lekari ističu da se u stresnim situacijama luče hormoni prolaktin i kortizol, koji pomažu organizmu da dobije dodatnu snagu i izdrži u opasnim situacijama, a nakon toga opadaju. Međutim, kada su konstantno u porastu, izazivaju velike probleme u organizmu i negativno utiču na metabolizam, krvni pritisak, raspoloženje, nervni sitem...

Zanimljivo je da sindrom 21. veka mnogo češće osećaju žene, koje su senzibilnije i intuitivnije pa im organizam ranije nego muškarcima šalje signale da nešto nije u redu. Takođe, stručnjaci ističu da kofein i poslastice trenutno popravljaju stanje, pa je kod 90 procenata osoba koje pokazuju simptome zavisnosti od kafe i slatkiša ustanovljeno da su pod stresom. Nutricionisti tvrde da iz ovog vrzinog kola može da se izađe pravilnom ishranom, ako se akcenat stavi na proizvode od celih žitarica, ribu i riblje ulje, sveže povrće i voće, a posebno namirnice i suplemente na bazi magnezijuma, vitamina B5, B12 i C.

Izvor: Novosti

Pogledajte još