Radunović: Berane na pragu još veće epidemije

"Moramo preventivno delovati da neko ne bi umro, jer onda bi bilo kasno za razna dokazivanja. Treba grad očistiti, a nakon toga tražiti rešenja za gradsku deponiju, jer je situacija izuzetno alarmantna", kazao je on.

Građanima Berana preti opasnost od zaraze zbog blokade deponije na Vasovim vodama, a žitelji tog grada već dve sedmice imaju još jedan problem, pošto je oko 1.200 Beranaca zatražilo lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, najverovatnije usled trovanja pijaćom vodom.

Radunović je Dnevnim novinama rekao da gradjani, koji su zatražili pomoć lekara, nemaju svi tegobe zato što su pili vodu.

"Dosta je i onih koji je nisu pili, a ipak imaju potrebu za lekarskom intervencijom. Sve to ukazuje da može da se desi katastrofa"
, kazao je ministar zdravlja.

Radulović je dodao da se plaši da je Berane na pragu nove epidemije, koja može imati ogromne posledice.

"Ako se u Beranama pojavi neka teža zarazna bolest, kao što su tifus ili kolera, Crna Gora će biti crna tačka na mapi sveta. Zato se nadam da će pobediti razum", istakao je on.

Pored ministra, i lokalna samouprava je pozvala sve gradjane da pomognu u komunalnom sredjivanju grada da ne bi došlo do pojave nekih većih zaraza, što može ugroziti i živote Beranaca.

Prema podacima Doma zdravlja Berane, do sada se u tu medicinsku ustanovu javilo 1.265 pacijenata sa stomačnim tegobama, od čega 41 u proteklih 24 časa.

Građanima Berana preporučuje se da za piće koriste flaširanu vodu uz pojačane higijenske mere.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.