Oprali ste veš - Da li je on zaista čist ?

Savremeni način pranja veša je na nižim temperaturama, kao i uz upotrebu blažih deterdženata i manje vode nego ranije, i tako možda štitimo odeću od prebrzog habanja, ali ne i sopstveno zdravlje. Naime, na nižim temperaturama ne ubijamo opasne bakterije koje na odeći ostaju i posle pranja u mašini.

Činjenica je da odeća posle pranja lepo miriše i da je naizgled čista ali, kako tvrdi naučnica Liza Akerli, moderan način pranja nije uspeo da nam pomogne da se oslobodimo potencijalno opasnih bakterija. Istraživanje je pokazalo da na svakim čistim gaćicama ostaje oko 0,1 gram fekalne materije. Naučnici su taj sindrom nazvali Sick Laundry Cycle.

Akerlijeva objašnjava da se, kada propisno ne peremo veš, bakterije sa veoma prljave odeće šire po ostalim komadima. U najzaraženije komade spadaju pidžame, donji veš i peškiri, dakle oni koji direktno dodiruju telo.

Stručnjaci upozoravaju da i u samoj mašini mogu da se razviju bakterije i to ukoliko su vrata zatvorena, ako u njoj ostanu tragovi deterdženta ili onih sa odeće. Da biste to izbegli, pustite da mašina jednom mesečno odradi ciklus pranja na 90 stepeni, i to potpuno prazna. Zatim, kada iz nje izvadite veš, nemojte je odmah zatvarati, a savetuje se i da redovno perete vrata mašine (uključujući i gumu), kao i deo za prašak.

Izvor: Novosti

Pogledajte još