Neredi u Vukovaru: Hrvatski desničari nasrnuli na policajce, čekićem razbili ploču s ćirilicom

Na zgradu državne uprave pokušano je postavljanje ploča, ali zbog demonstranata postavljanje je odloženo i u ovom trenutku ne mogu reći hoće li biti i kada postavljene", potvrdio je Hini predstavnik vukovarsko-sremske Kancelarije državne uprave Goran Bošnjak, dok "Jutarnji list" precizira da su demonstranti nasrnuli na policajce i čekićem prvo razbili ploču ispred Poreske uprave.

Zagrebački dnevnik precizira da je oko 11 sati više od 50 demonstranata došlo pred zgradu Poreske uprave, ispred koje je stajalo sedam pripadnika interventne policije među kojima i dve žene.

"Odjednom su nasrnuli na njih, saterali ih uz stakleni zid i čekićem razbili i skinuli sa zgrade dvojezične ploče s natpisom poreske uprave. Trajalo je to oko minut i po, nakon čega su se demonstranti povukli, kao i policajci od kojih je jedan u guranju zadobio povredu i povukao se držeći se za vrat, dok se jedna policajka bolno držala za rame",
piše "Jutarnji".

Nakon što su skinuli ploču nezadovoljni građani su krenuli prema zgradi Policijske stanice gde ih, prenosi Hina, 20-tak policajaca nije uspelo da spreči u nameri da nasilno uklone ploču. U naguravanju, koliko su novinari uspeli da vide, nije bilo povređenih.

U ranim jutarnjim satima dvojezične ploče postavljene su na zgradama Policijske stanice i Poreske uprave, isti čin sprečen je na zgradi Kancelarije državne uprave Vukovarsko-sremske županije.

Naime, po saznanju da je počelo postavljanje ploča s ćiriličnim natpisima ispred Kancelarije državne uprave počeli su se skupljati Vukovarci i članovi Sstaba za obranu hrvatskog Vukovara.

Stigli su i pripadnici interventne policije tako da je od sedam časova zgrada na određeni način blokirana, a oko nje se nalazi 50-ak policajaca i otprilike stotinjak građana, dok je nekoliko vukovarskih žena selo na put u Županijskoj ulici i blokiralo saobraćaj.

Policija čuva i zgrade svoje stanice, kao i Poresne uprave. Bošnjak je poručio da se čekaju dalje instrukcije iz nadležnog Ministarstva uprave, a iz Štaba poručuju da je ovo tek početak blokade, prenosi "Jutarnji".

Izvor: Blic

Pogledajte još