Eksplozija u Somaliji

MOGADIŠ, 18. jun 2009. (FoNet) - U eksploziji, koju je izazvao bombaš samoubica, danas je u Somaliji poginulo najmanje 20 ljudi, među kojima je bio i ministar bezbednosti Omar Haši Aden.

Ministar informacija Farhan Ali Mahmud, kako javlja AP, potvrdio je smrt Adena, ali je odbio da saopšti druge detalje.

Nešto kasnije, međutim, somalski predsednik Šarif Šeik Ahmed je izjavio da iza bombaša samoubice stoji Al Kaida, a da je u eksploziji poginuo i jedan visoki somalski diplomata.

"Bio je to akt terorizma i deo terorističkog napada na naš narod. Napada nas Al Kaida", rekao je Ahmed novinarima u Mogadišu.

Eksplozija se dogodila u Belet Vejnu, prestonici oblasti Hiran blizu granice sa Etiopijom, a pred hotelom "Medina" u kome često odsedaju ministri i drugi vladini funkcioneri.

Svedok Muhamed Nur je rekao da je jedan mali automobil dojurio ka kapiji hotela, udario u vozilo koje je izlazilo iz hotela i eksplodirao.

Dr Abdirahim Omar Amin iz bolnice u Belet Vejnu je kazao da je većina ubijenih tako izgorela da se ne mogu prepoznati.

Somalija nema funkcionalnu vladu već 18 godina, otkako su plemenski gospodari rata uspeli da svrgnu diktatorski režim i u zemlji zaveli anarhiju i haos.

Bezakonje u državi, koja ima najdužu morsku obalu u Africi, omogućilo je i gusarenje duž obala Somalije duboko u Indijskom okeanu. Već godinama je Somalija "najcrnja tačka svetskog piratstva".

U samoj zemlji, inače, islamistički pobunjenici više od godine pokušavaju da sruše i sadašnju slabu vladu koju podržava Zapad.

Poslednja eksplozija nasilja desila se prošlog maja, kada više od 200 ljudi ubijeno, a prema podacima Ujedinjenih nacija, raseljeno je više od 120.000 Somalaca.

Pogledajte još