Kina pozvala SAD da ne deluje jednostrano protiv Sirije

Portpatrol kineskog ministra spoljnih poslova Hong Lei rekao je da je Vašington informisao Peking o tom pitanju i da je Kina jako zabrinuta zbog mogućnosti upotrebe hemijskog oružja.

On je, međutim, istakao da se Kina protivi svakoj jednostranoj akciji i da veruje da svaki odgovor treba da bude u skladu s Poveljom UN nacija i osnovnim principima medjunarodnih odnosa.

"Kina veruje da je političko rešenje jedini realističan način rešavanja sirijskog pitanja", rekao je Hong na redovnom brifingu za novinare u Pekingu.

On je rekao da je Kina "jako zabrinuta" zbog plana SAD da preduzmu jednostranu vojnu akciju i dodao da međunarodna zajednica mora da "izbegne dalju komplikaciju sirijskog pitanja i uvlačenje Bliskog istoka u dalju kastastrofu".

Kina se do sada stalno pridruživala Rusiji u blokiranju rezolucija u Savetu bezbednosti UN koje bi kaznile vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada i dovele do njegovog pada.

SAD su navele da je upotrebljeno hemijsko oružje u predgradju Damaska 21. avgusta, kada je ubijeno 1.429 civila, i izrazile čvrsto uverenje da je za to odgovorna Asadova vlada, dok neke zemlje smatraju da dokazi o tome nisu jasni.

Predsednik SAD Barak Obama pokušava da ubedi Amerikance i svet o tome da je potrebno odgovoriti na taj napad. Među vodećim vojnim silama samo ga Francuska čvrsto podržava, dok su britanski i nemački parlament prošle nedelje glasali protiv predloga da njihove zemlje učestvuju u vojnoj akciji protiv Sirije.

Izvor: Blic

Pogledajte još