Kada ste poslednji put poslali razglednicu?

Danas ko na „Fejsbuku“ nije okačio slike sa odmora - nije ni letovao! Razglednice i danas postoje, ali ih malo ko šalje.

"Marka za Srbiju već godinama košta samo 22 dinara, a za evropske zemlje 46, ali ih kupuje malo ljudi", kažu u Pošti.

Poštar Bane iz novobeogradskog Bloka 37 ovog leta nosio je u torbi samo tri razglednice. Seća se vremena kada je u svako sanduče ubacivao po nekoliko. U prvih osam meseci ove godine podelio je tačno sedam pisama. Za svako se seća koje je bilo boje i veličine.

"Pošta mesečno uruči 24 miliona pismonosnih pošiljaka, taj broj ne pada, ali samo pet odsto su privatne", kažu u „Pošti Srbije“.

Većina ovih pošiljki su računi, dopisi, obaveštenja, kazne, pozivi... Privatnih pisama, čestitki i razglednica sve je manje. Kroz ruke svakog od oko 5.000 srpskih poštara, u proseku, godišnje prođe 950 privatnih pošiljki. Među njima su i nagradne igre, pisma čitalaca, pozivi na promocije i slanje dokumenata, ali i poneka čestitka i razglednica.

"Za novogodišnje praznike i tokom leta šalje se najveći broj čestitki i razglednica", kažu u Pošti.

"Može se reći da se još donekle zadržala kultura čestitanja praznika i javljanja sa mora i planina. Međutim, pad slanja privatnih pisama i razglednica počeo je sa razvojem elektronskih komunikacija, naročito mejlova i SMS poruka, a padu je drastično doprineo razvoj društvenih mreža, poput „Fejsbuka“.

Zanimljivio je, međutim, da se u „starim“ evropskim zemljama i dalje šalju pisma i razglednice. U Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Skandinaviji kult razglednica se čuva i poštuje, bez obzira na to što tamo pošte više nemaju nijedan svoj šalter (sve je izdato privatnicima)!

Prva razglednica u svetu odštampana je 1871. godine u Beču, i to zahvaljujući saradnji književnika Jovana Jovanovića Zmaja i austro-ugarskog poručnika Petra Manojlovića, a poslata je u Sombor! Prvu seriju razglednica u Srbiji uradila je knjižara Velimira Valožića, a pojavila se 1895. godine.

Naši iskusni poštanski radnici imaju objašnjenje zašto je u Srbiji zamrla kultura slanja pisama i razglednica:

"Sa ekonomskim, oslabili su i socijalni kontakti."

U Srbiji je telegram i dalje nezamenljivo sredstvo da se saopšti - smrt. Godišnje se u Srbiji pošalje pola miliona telegrama! Lepe trenutke, međutim, srpski turisti više vole da dele putem „Fejsbuka“. Ove godine poslato je samo 25 MMS razglednica preko Pošte (fotografija sa odmora pošalje se MMS Pošti, a oni je odštampaju kao razglednicu i uruče za 50 dinara).

B92

Pogledajte još