Apelacioni sud: Saša Dragin u kućnom pritvoru

Dragin je u pritvoru proveo devet meseci, a danas bi nakon razduživanja u Okružnom zatvoru Beogradu trebalo da bude prebačen u svoj dom gde će mu biti stavljena elektronska narukvica oko noge preko koje će se pratiti da li poštuje zabranu napuštanja stana.

Osim Draginu, Apelacioni sud je pritvor zamenio merom kućnog pritvora i Borislavu Stojkoviću, Draganu Tanaskoviću, Draganu Mitiću, Gordanu Markoviću i Aleksi Obradoviću.

Ovom odlukom Apelacioni sud je preinačio rešenje Specijalnog suda od 13. avgusta kojim je Draginu i ostalima bio produžen pritvor za još 60 dana, nakon što je pre toga četiri puta ukidao rešenja o produženju pritvora.

Po nalaženju Apelacionog suda činjenicama i okolnostima koje je prvostepeni sud naveo u prilog osnovanosti zaključka o produženju pritvora ni u petom po redu donetom rešenju nije dato obrazloženje zbog čega prvostepeni sud smatra da iste činjenice i okolnosti i dalje imaju isti znacaj i snagu koje su imale na početku, odnosno da i dalje opravdavaju primenu najteže mere za obezbedenje prisustva okrivljenih i nesmetano vodenje postupka.

Osim toga, prvostepeni sud ni u ponovnom postupku nije postupio po nalogu iz ranijeg rešenja Apelacionog suda i utvrdio eventualno postojanje nekih novih činjenica i okolnosti koje bi opravdale primenu te najteže mere, navodi se u saopštenju.

Apelacioni su obrazlože odluku podsećajući da je u tom krivičnom postupku potvrđena optužnica kao i navodi da postoji opravdana sumnja da su okrivljeni preduzimanjem protivpravnih radnji pribavili protivpravnu imovinsku korist u visokom iznosu, te da je pričinjena šteta budžetu Republike Srbije.

Osim toga, radi se o inkriminacijama koje se tiču korupcije na visokom državnom nivou gde neka lica koja su procesuirana još nisu dostupna državnim organima.

Uz to sud je imao u vidu i visinu zaprećenih kazni za dela koja im se potvrđenom optužnicom stavljaju na teret, kao i činjenicu da pojedini okrivljeni nisu živeli na adresama prebivališta vec na drugim adresama koje su poznate sudu, te da su neki pokušavali da izbegnu uručenje poziva, navodi se u saopštenju.

Bivši ministar je u pritvoru od hapšenja 24. novembra 2012. godine, a sa njim je tada uhapšen i vlasnik konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezić i još petoro vlasnika privatnih preduzeća, a istraga je nakon toga proširena još četiri puta.

Za 9. septembar zakazano je pripremno ročište u tom procesu protiv Dragina i još 20 njegovih saradnika optuženih za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari".

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i ostalih 22. maja zbog sumnje da su zloupotrebama Azotaru oštetili za oko 25 miliona evra.

Oni se terete za prodaju regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još