Asad: Bliski istok je "bure baruta" kojem se približava buktinja

Na pitanje kakav će biti njegov odgovor u slučaju vojnih napada na Siriju, Asad je rekao da ne treba govoriti samo o sirijskom odgovoru, već i o onome što bi se moglo dogoditi posle prvog udara.

Međutim, niko ne zna šta će se desiti. Svi će izgubiti kontrolu nad situacijom kada "bure baruta" bude eksplodiralo, haos i ekstremizam će se raširiti, a postoji i opasnost od regionalnog rata", upozorio je on, u intervjuu dopisniku "Figaroa" čije je delove francuski dnevnik danas objavio.

Upitan da li može da dokaže da njegova vojska nije upotrebila hemijsko oružje 21. avgusta u predgrađu Damaska tokom napada u kojem je ubijeno više od hiljadu ljudi, za šta ga optužuju američki predsednik Barak Obama i šef francuske države Fransoa Oland, Asad je odgovorio da svako ko optužuje mora i da iznese dokaze za to.

Mi smo pozvali SAD i Francusku da iznesu makar jedan jedini dokaz, ali Obama i Oland nisu bili u mogućnosti da to učine, ni pred svojim sunarodnicima", rekao je Asad.

Ne kažem da sirijska vojska poseduje ili ne poseduje takvo oružje, ali pretpostavimo da naša vojska želi da upotrebi oružje za masovno uništenje: da li je moguće da ona to učini u zoni u kojoj se i sama nalazi i u kojoj su vojnici ranjeni iz tog oružja, kao što su konstatovali inspektori UN prilikom obilaska bolnice u kojoj se oni leče", kazao je on, postavljajući pitanje "da li je to iole logično".

Asad je, odgovarajući na pitanje da li je Francuska postala neprijatelj Sirije, rekao da je svako ko doprinosi finansijskom i vojnom jačanju terorista - neprijatelj sirijskog naroda.

Svako ko radi protiv interesa Sirije i njenih građana je neprijatelj. Francuski narod nije naš neprijatelj, ali je politika njegove države neprijateljska po sirijski narod", istakao je on.

U meri u kojoj je politika francuske države neprijateljska po narod Sirije, ta država će biti njen neprijatelj, a to neprijateljstvo će biti okončano kada francuska država promeni politiku, rekao je Asad. Po njegovim rečima, to će imati posledice, naravno negativne, i po interese Francuske.

Snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu izvele su "snažan i koordinisan" napad hemijskim oružjem 21. avgusta u predgrađu Damaska, a u njemu je ubijena 281 osoba, navodi se u danas objavljenom izveštaju francuske obaveštajne službe.

Francuski premijer Žan-Mark Ero prosledio je poslanicima podatke objavljene u dokumentu na današnjem sastanku posvećenom sirijskoj krizi, istakavši da je reč o "masovnom napadu", preneo je Frans pres.

Dokument, koji su objavile spoljne i vojne bezbednosne službena devet strana iznosi pet tačaka na osnovu kojih se tvrdi da iza napada stoji Asad.

To predstavlja veliku pretnju za nacionalnu i globalnu bezbednost", rekao je za Rojters izvor iz francuske vlade.

Obaveštajni podaci sadrže satelitske snimke koji pokazuju da je napad izvršen iz oblasti koje kontroliše vlada, istočno i zapadno od Damaska, a da su mu cilj bili kvartovi pod kontrolom pobunjenika.

Prema ovom neimenovanom izvoru, vlasti od tad bombarduju ovu oblast kako bi uništile dokaze.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još