Muž zahtevao od žene: Napiši pismo i obesi se!

Ovaj drastičan slučaj nasilja u porodici odigrao se nedavno u Nišu, a prethodile su mu višegodišnje svađe supružnika, koji su odlučili da se razvedu. N. S. je pre godinu dana napustio zajednički stan, ali se početkom avgusta vratio, da bi se rasprave nastavile zbog njegovog zahteva da mu pripadnu deca posle zvaničnog razvoda.

A. S. je nakon napada na supruga pozvala policiju, a na saslušanju je isticala da je čekić potegla iz straha, jer je muž prisiljavao da napiše oproštajno pismo, i nagovarao je na samoubistvo!

Policajcima je ukazala da je suprug isticao „da se ni po koju cenu neće odreći dece“ i da je predložio „da je najbolje da se obesi“.

Čak je supruzi rekao da će joj pronaći omču za vešanje, a da će zatim da izađe u grad da ga svi vide, kako ga niko ne bio osumnjičio za njenu smrt“, kaže izvor „Novosti“ iz istrage.

I MAJKE
U skoro petini od ukupnog broja krivičnih dela ove vrste nasilja pod torturom izvršioca su majke i očevi. A u devet slučajeva stradali su od dece i roditelji njihovih roditelja, babe i dede.

Nesrećena žena je, pod velikom pritiskom, jedne večeri počela da piše oproštajno pismo, ali ga nije dovršila jer je rekla da je umorna. A kada je njen suprug zaspao, A. S. je sišla u podrum, uzela je čekić, vratila se u sobu i udarila ga nekoliko puta u glavu. I nanela mu povrede koje ga životno nisu ugrozile.

Poslednjih godina sve je veći broj žena koje odlučuju da prijave nasilje u porodici, iako i dalje mnoge ćute iz straha, sramote i nekog „višeg cilja“ očuvanja porodice na okupu.

A šamaranje, vređanje i psihičko maltretiranje i dalje mnoge žene smatraju „normalnim“ u braku i prihvatljivim, jer su tako vaspitavane.

Svaka prijava nasilja u porodici zahteva proveru u policiji, uz konsultaciju lekara i socijalnog radnika koji potvrđuju da li je opravdana“, kažu u Centru za socijalni rad Niš.

Sanja Stojanović (33) iz sela Čapljinac kod Niša, koja je godinama unazad bila žrtva nasilja u porodici, jedna je od retkih žena koja je javno progovorila o događaju u kome je jedva sa svojom majkom izvukla živu glavu, kada je pobesneli suprug automobilom nasrnuo na njih.

Početkom aprila, kada se Sanja sa majkom Snežanom vozom vratila iz Niša u Belotinac, na železničkoj stanici ih je sačekao njen suprug D. S., koga je ona bila napustila nekoliko meseci pre toga, kada je podnela i prijavu zbog nasilja u porodici.

Odmah je fizički nasrnuo na nemoćne žene, udarivši ih pesnicama.

Potom je seo u svoj automobil, besno dodao gas i krenuo pravo na nas“, priča Sanja. „Zakačio je jednu ženu, a onda kolima udario mene i majku. Završila sam na betonu, posle udarca u šoferšajbnu i preletanja preko krova automobila.

Stojanovićeva je izgubila svest, i hospitaliozovana je na Neurohirurškoj klinici u Nišu, gde je konstatovano da je imala dosta sreće jer je zadobila samo lakše povrede.

U prvih šest meseci ove godine u niškom kraju registrovano je sto krivičnih dela nasilje u porodici, u proseku četiri sedmično. Ove brojke se ne razlikuju od statistike u prethodnoj 2012. godini, kada je registrovano izvršenje 217 ovih krivičnih dela.

Među oštećenima najviše je supružnika, ali i maloletne dece. Zdravstvene ustanove u Nišu su u prvoj polovini ove godine u porodičnom nasilju registrovale 33 slučaja nanošenja telesnih povreda.

U ovom periodu bilo je 112 oštećenih osoba - 83 ženskog i 29 muškog pola, svih uzrasta“, kažu u Policijskoj upravi u Nišu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još