Novi Sad: Poskupljuju dom i menza

Studente koji se školuju na državnom budžetu u novoj školskoj godini početkom oktobra očekuje poskupljenje ishrane i smeštaja na Univerzitetu u Novom Sadu.

Mesečna cena smeštaja u domovima prve kategorije povećana je sa 1.400 na 1.860 dinara, a u domovima druge kategorije sa 1.100 na 1.430 dinara. Cena pojedinačnih obroka u studentskim restoranima povećana je na sledeći način: doručak sa 31 na 40 dinara, ručak sa 55 na 72 dinara, a večera sa 46 na 59 dinara.

Ovu odluku donelo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja krajem prošlog septembra, a rešenje je, neposredno uoči odlaska sa ove funkcije, potpisao bivši ministar Žarko Obradović. Studentski centar Novog Sada dobio je rešenje Ministarstva prosvete o poskupljenju krajem prošle nedelje, a studenti su obavešteni tako što je rešenje zalepljeno na oglasnim tablama novosadskih studentskih domova, mesec dana pred početak školske 2013/2014. godine.

"Cena učešća budžetskih studenata prilikom plaćanja smeštaja i ishrane nije menjana već četiri godine"
, kaže direktor Studentskog centra Novi Sad Jovan Bjelobaba.

"Sada je Ministarstvo donelo rešenje o povećanju za blizu 30 odsto za smeštaj u domovima i hranu u menzama. Novi cenovnik počećemo da primenjujemo prvog oktobra"
.

Nova cena smeštaja u studentskom domu prve kategorije u Novom Sadu je 1.860 dinara, što je u odnosu na staru cenu na godišnjem nivou više za 5.500 dinara. Stanari domova druge kategorije moraće da izdvoje oko 4.000 dinara više, nego do sada. Ako se student hrani ceo mesec u studentskoj menzi, prema novim cenama, na mesečnom nivou moraće da pripremi 1.200 dinara više nego lane.

Stanar Studentskog doma "Nikola Tesla" Nenad Duraković smatra da je rešenje o poskupljenju trebalo mnogo ranije najaviti studentima.

"Poskupljenje ishrane i smeštaja moralo je da bude najavljeno barem šest meseci ranije i naravno da se studentski predstavnici pitaju za mišljenje", kaže Duraković. "Po hodnicima doma već se mogu čuti negodovanja zbog ove neočekivane odluke".

Studentkinja Marija Simeunović, stanar Doma "Slobodan Bajić" kaže da je beneficija za budžetske studente sve manje, i da se država ponaša kao da ne želi da pomogne onima koji pružaju svoj maksimum.

"Umesto početka razgovora na temu rangiranja studenata za stipendije i studentski smeštaj, o problemima lokacije jedne menze u Novom Sadu, mi dobijamo novi pritisak podizanjem cena smeštaja i ishrane studenata", revoltiran je predsednik novosadskog Studentskog parlamenta Aleksandar Kobilarov, uz napomenu da su "ulični protesti studenata jedina alternativa ovakvoj odluci".

Izvor: B92, Večernje novosti

Pogledajte još