Podvig za istoriju: Preplivala od Havane do Amerike (VIDEO)

Ovoj plivačici na duge staze, koja je na put krenula iz Havane u subotu, trebalo je oko 53 sata da pređe oko 140 kilometara do Ki Vesta, najjudaljenijeg u nizu ostrva koja se od Floride u SAD pružaju na jugozapad, u pravcu Kube.

Dok je izlazila na obalu, Dajana Nijad je delovala ošamućeno, i bila je opaljena suncem. Posmatrači su joj prišli, ušavši do kolena u vodu, samo da bi joj klicali i slikali je.

Nijadovoj je ovo bio peti pokušaj da prepliva Floridski moreuz. Prvi put je bio 1978. godine, kada je bila daleko mlađa, a tokom 2011. i 2012. se tri puta upuštala u ovaj poduhvat.

Poslednji put je morala da odustane zbog problema sa olujom, brodom koji ju je pratio kao ispomoć, nepovoljnim morskim strujama i meduzama od čijih ujeda je njeno lice skroz bilo naduveno.

Ovoga puta je imala kompletno zaštitno odelo, rukavice, čizme i masku, koju je nosila noću, vreme kad meduze isplivavaju na površinu.

Nova silikonska maska joj je, međutim, ozledila usta, pa je svom timu rekla da zbog toga priča teško.

"Imam tri poruke", rekla je kada je isplivala na plaži na Ki Vestu. "Prva je da se nikada, ama nikada ne predajete. Druga glasi da nikada niste previše stari da idete za svojim snovima. Treća je - ovo možda izgleda kao usamljenički sport, ali je uistinu timski".

Izvor: b92

Pogledajte još