Otkriće niških naučnika: Slušanje omiljene muzike pola sata dnevno jača srce

Ovo otkriće niških kardiologa zainteresovalo je svetsku javnost, pa strani mediji, među kojima je i britanski „Dejli telegraf“, prenose njegove nalaze.

Ekipa stručnjaka, koju je predvodila prof. Marina Deljanin Ilić, utvrdila je da se u mozgu pacijenata, dok slušaju omiljenu muziku i u isto vreme rade vežbe, luči endorfin, koji poboljšava stanje srca.

Naučnici smatraju da bi slušanje muzike moglo da bude dopunska terapija za pacijente s pojedinim oboljenjima srca.
U mozgu se tokom slušanja omiljene muzike luči endorfin, što poboljšava rad srca

Pacijenti su podeljeni u tri grupe, a neki su stavljeni u odeljenja za vežbe na tri nedelje.

Ostali su stavljeni u isto odeljenje, ali je i njima rečeno da slušaju muziku po svom izboru najmanje 30 minuta dnevno. Treća grupa je samo slušala muziku i uopšte nije radila kardio-vaskularne vežbe, što se obično prepisuje osobama sa bolestima srca.

Funkcija unutrašnjeg zida krvnih sudova je izmerena na osnovu različitih markera u krvi kao što su azotni oksidi (NOx) ili ksantinoksidaza (XO).

Pola sata slušanja omiljene muzike dnevno = zdravije srce

Na kraju lečenja, pacijenti koji su slušali muziku i istovremeno vežbali imali su značajno bolje rezultate u glavnim parametrima funkcionisanja srca. Njima se i povećao kapacitet za vežbe za 39 odsto.

Grupa koja je samo imala aerobik vežbe popravila je kapacitet za 29 odsto. Čak su i oni koji uopšte nisu vežbali, već su slušali omiljene pesme po pola sata svakog dana, popravili rezultate 19 odsto.

Istraživanje je sprovedeno nad 74 pacijenata.

Rezultati su predstavljeni na godišnjem kongresu Evropskog kardiološkog društva u Amsterdamu. Tamo je rečeno da je za promene najviše odgovorno oslobađanje ključnih hormona, do kog dolazi tokom slušanja muzike.

"Kada slušamu omiljenu muziku, tada dolazi do oslobađanja endorfina u mozgu, a to popravlja vaskularno zdravlje. Ne postoji "najbolja muzika za svakog", važno je da to bude muzika koju ta osoba voli i koja je usrećuje", kaže doktorka Marina Deljanin Ilić.

Hevi metal povećava stres, klasika umiruje

Ona je rekla i da je ispitivanje uticaja muzike otkrilo da možda postoje neki muzički žanrovi koji su manje dobri za srce, pa će tako hevi metal verovatno dovesti do povećanja nivoa stresa, dok opera, klasična muzika i ostale vrste "vesele" muzike lakše stimulišu endorfin.

"Moguće je da je bolje slušati muziku bez reči, jer bi same reči mogle da uznemire emocije",
kaže doktorka Ilić.

Iako je istraživanje sprovedeno nad pacijentima koji boluju od bolesti srca, ona kaže da bi otkrića mogla da se primene i na široj populaciji, jer je već poznato da takvo vežbanje poboljšava koronarno zdravlje zdravih ljudi.

"Kada sami slušate omiljenu muziku, a uz to i vežbate, onda to pobošljava vašu endotelnu funkciju, pa može da bude dodatni metod u rehabilitaciji pacijenata sa oboljenjem arterija",
kaže ona.

Izvor: Blic

Pogledajte još