Beograd: Dom za stare kao kuća užasa

Pažnju na dom u ulici Donja broj 1 skrenula potresna svedočenja korisnika.

Posle potresnih svedočenja u medijima štićenika neregistrovanog staračkog doma na Voždovcu, Inspekcija socijalne zaštite naredila je da se iz tog centra isele sva stara lica u roku od tri dana, a slučaj će biti predat tužilaštvu.

Na adresi Donja broj 1 u Kumodražu, 2003. godine otvoren je prvi privatni dom za stare u Srbiji. Na spisku onih kojima je zabranjen rad, nalazi se od marta 2010. godine.

Pošto je priča Dragana Momčilovića, stanovnika ovog doma, o nehumanim uslovima, nehigijeni i izgladnjivanju dospela u javnost, u objekat se uputila inspekcija. U neprihvatljvim uslovima zatečeno je šest korisnika, koji će po nalogu inspektorke biti iseljeni.

Inspektorka za socijalni rad i zaštitu Ana Vukmirović upozorava da dom nema stručna lica koja bi brinula o korisnicima, i da su samo dve žene radile u centru, vlasnica i njena majka. Njih dve nisu bile raspoložene za razgovor sa medijima, a ekipi RTS-a ulazak u dom nije bio dozvoljen. Izjavu su obećale drugom prilikom.

Sa Draganom Momčilovićem razgovarali su inspektori.

"Stupili smo u kontakt sa gospodinom Momčilovićem i razgovarali smo sa vlasnicama. Pošto postoji mogućnost zloupotrebe kontaktirali smo Centar za socijalni rad", rekla je Vukmirovićeva.

Ni na prozorima i terasama niko se nije pojavljivao, kao da tu niko ne živi. U dvorištu stari nameštaj i, kako komšije kažu, večito prazna žica za sušenje veša. Komšije kažu i da se deo kuće u kojoj se nalazi dom, iznajmljuje, a da u drugoj polovini, na broju 1a, žive vlasnici kuće koji, takođe, nisu želeli pred kamere.

U Ministarstvu rada i socijalne politike apeluju da se ovakvi slučajevi prijavljuju, jer zbog nedovoljnog broja inspektora stalna kontrola nije moguća.

Izvor: rts

Pogledajte još