Težnje Srbije ka EU ne smetaju saradnji sa Rusijom

BEOGRAD, 18. juna 2009. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović upoznala je u četvrtak predsednika Ustavnog suda Rusije Valerija Zorkina sa zakonodavnom aktivnošću parlamenta i ocenila da težnja Srbije ka članstvu u EU nije u koliziji sa težnjom za jačanje odnosa sa tom zemljom.

U saopštenju izdatom nakon sastanka navodi se da je Đukić - Dejanović ocenila da će poseta delegacije Ustavnog suda Rusije postaviti temelj razvoja odnosa dve zemlje na institucionalnom nivou i najavila da će u narednom periodu Skupština Srbije i ruska Duma potpisati sporazum o saradnji radnih tela.

Ona je zahvalila na principijelnoj podršci Ruske Federacije Srbiji, na međunarodnom planu i u skladu sa međunarodnim pravom, po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji. Predsednica skupštine i predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije razgovarali su i o zaštiti ljudskih prava, efektima svetske ekonomske krize, pitanju energetike, globalizaciji i ispunjavanju evropskih standarda uz očuvanje nacionalnog identiteta.

Pogledajte još