Repanten: Srbi, ne gubite vreme na evropskom putu

"Evropski savet je u junu u principu doneo odluku da pregovori počnu najdalje u januaru 2014. godine. Francuska je podržala kandidaturu Srbije, koju smatra legitimnom. Mi smo, uostalom, smatrali da su pregovori mogli da počnu i ranije, već ove godine", rekao je Repanten.

"Nema razloga da taj sporazum, postignut u junu, bude doveden u pitanje" na sastanku Saveta u decembru, kazao je on.

Ministar Repanten je naglasio da Srbija treba, u međuvremenu, da iskoristi svaku priliku za napredak na putu ka EU, uključujući i sprovođenje Briselskog sporazuma.

"Svaki napredak biće argument koji će koristiti prijatelji Srbije, među kojima Francuska, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja u decembru, mada, ponavljam, nema razloga za neprijatna iznenađenja", rekao je on.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Nemačka, čiji je parlament u junu, uoči samita evropskih lidera izneo vrlo stroge uslove za dalji napredak Srbije na putu ka EU, blokira odluku o početku pregovora ukoliko proceni da Srbija nije ispunila sve zahteve, Repanten je odgovorio:

"Nas 28 zemalja vodimo dijalog i jedna zemlja neće sama preuzeti odgovornost da prekine taj proces. Treba biti optimista."

Francuski ministar je pozdravio imenovanje šefa pregovaračkog tima Srbije sa EU, ocenivši sa zadovoljstvom da Srbija, uprkos procesu rekonstrukcije vlade, ne gubi vreme.

On je primetio da je i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nova, dodatna etapa ka integraciji u EU i još jedan korak ka članstvu.

EU je, prema njegovim rečima, otvorena za Srbiju, ali ima velika očekivanja i Srbija ne treba odugovlači već treba da sprovede duboke strukturne reforme u oblasti privrede, pravosuđa, vladavine prava...

"Sam sadržaj onog što je učinjeno odlučiće o pozitivnom napretku ka EU", istakao je Repanten. "Stoga poručujem: na posao, zajedno, ne gubimo ni časa kako bismo se već od decembra otisnuli na taj put, čak i pre zvaničnog početka pregovora".

Izvor: Kurir

Pogledajte još