BITEF: Pozorišna avantura

Ima ljudi koji ne znaju šta je BITEF. Nije to sramota. Trebalo bi da bude.
Oni koji za BITEF znaju, neće prepoznati vezu između letovanja malog Perice sa eminentnim pozorišnim festivalom.
Oni koji za BITEF žive, žive od BITEF-a do BITEF-a, znaju da sa njim sve ima veze.

Avantura označava nekakav neobičan, uzbudljiv doživljaj. Ujedno, to je i opasna aktivnost. Naravno, reč potiče iz latinskog. Adventurus je nešto što treba da se dogodi. Onda, ovogodišnji BITEF treba da označi nešto što treba da se dogodi - sa našim pozorištem?
 
Upravo sam shvatio, kao i mnogi, bio sam u zabludi. Mislio sam da je BITEF drag(ocen) zbog svog uticaja na srpsko (onda, evropsko i svetsko) pozorište, da je odličan presek aktuelnog...
BITEF ne treba da se posmatra kao spoljašnji faktor. On ne utiče na pozorišnu scenu, on je čini. 

Ustaljeno je mišljenje da na BITEF dolaze ili velike, zapravo skupe produkcije, ili no budget avangardni „dolazim-iz-Azije-posuću-te-brašnom“ projekti. U koju god kategoriju ih stavili, javlja se novi problem. BITEF je odbojan većini zbog silne konotacije epiteta „avangarda“, „alternativa“, „novo“. Ceo svet ceni ovaj festival koji promoviše nove tendencije. Samo mi imamo problem. Iako je tendencija ka novom sintagma za kvalitet, ni ne kročivši u teatar, odbijamo ga. 

Na BITEFu nema potrebe za „toliko je dobro da sam bez reči“ varijantama. BITEF traži da budete iskreni. BITEF nije babaroga. Već 40 godina Jovan Ćirilov bira predstave za Beograđane. Traži samo one koje svojim kvalitetom mogu da dotaknu svakog. Ove godine, možda najbliži najdaljima, BITEF će šetati od glavnog gradskog trga, do ustanove kojom se ceo Balkan nekada dičio:
- 40. BITEF u kongresnom centru, na Fakultetu dramskih umetnosti, u kamionu, u "Ateljeu", na ulici, na brodu... a, da... i u pozorištu.
- 40. BITEF je za svoje vršnjake, one koji su rasli s njim i one koji bi da ga upoznaju.
- 40. BITEF je za mlade, prema duhu BITEF-ovi vršnjaci moćiće da se besplatno upoznaju sa radom Pitera Bruka.
- 40. BITEF je za umetnike. Većina njih BITEF-om je određena, za vernost im se odužuje prilikom da zajedničkom procesijom pokažu svoj rad i svečano otvore ovogodišnji festival.
 
Svaki BITEF je za svakoga! 

Kada prestanemo da se bavimo seksualnim opredeljenjima drugih, kada počnemo da se brinemo o sopstvenim seksualnim frustracijama, kada odlučimo da delić svog dragocenog vremena odvojimo i samo zastanemo i zapitamo se, tada ćemo se radovati jeseni, tada ćemo biti zahvalni što bar jednom godišnje, tokom dve nedelje, imamo priliku da se upustimo u pozorišnu avanturu koja postaje za svakog od nas vrlo lična.

Vojkan Bećir

Pogledajte još