Novi ministri preuzimaju dužnost

Udovičić je započeo dužnost u 8.30 časova u svom kabinetu. Njega je u Ministarstvu omladine i sporta dočekala dosadašnja ministarka Alisa Marić, koja ga je prilikom primopredaje dužnosti upoznala sa obavezama koje ga očekuju.

Udovičić je tom prilikom izjavio da "nije vreme za velike reči, već za dela". "Pred svima nama je veliki posao. Svestan sam da neće biti nimalo lako i da će biti puno izazova. Osećam veliku obavezu da pomognem svojoj državi, a kao sportista znam da se na kraju računa samo rezultat", rekao je novi ministar omladine i sporta Udovičić.

(old_image)
Foto: Nenad Petrović / Beta

Prioriteti Antića biće, kako je rekao prilikom preuzimanja dužnosti od stranačkog kolege, nastavak izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, pre svega putnih koridora, kvalitetan odnos prema postojećoj infrastrukturi, restrukturiranje železnica i aktiviranje ruskog kredita.

"Najveći izazov je Koridor 10 i sve aktivnosti na Koridoru 11, kao i stavljanje svih potencijala u funkciju"
, izjavio je Antić novinarima. On je rekao da će konkretan plan Ministarstva predstaviti za sedam do 10 dana.

Skupština Srbije je sinoć izabrala novu, rekonstruisanu Vladu. Vlada u novom sastavu prvi put treba danas da zaseda.

I Jovanović "seo u fotelju"

Vlada Srbije mora da "ide brže" nego do sada i to se očekuje od svih resora, a najviše od obrazovanja i nauke koji moraju da daju smernice kuda dalje, rekao je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović i naglasio da je vreme da radimo, a ne da se bavimo birokratijom.

Jovanović je prvog radnog dana u funkciji ministra, odmah nakon sastanka sa saradnicima u Ministarstvu, posetio Univerzitet u Beogradu i prisutvovao sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Obrazovanje i nauka moraju da daju smernice, rekao je Jovanović i naveo da su ove oblasti u svakoj državi investicija koja treba da vrati uloženo i da doprinese nečem bolje.

"Ovo nije patetika, verujte, nisam još naučio na patetiku", rekao je ministar Jovanović članovima Saveta, rektorima državnih i privatnih univerziteta u Srbiji.

Ministar je spreman da usvoji sve sugestije koje nose boljitak, da mozemo, kako kaže, da idemo brže.

"Spreman sam da prihvatim svaku sugestiju, ne deleći vas na velike i male, na one koji pripadaju državnom vlasništvu i one koji to nisu", rekao je ministar rektorima, navodeći da je u svako doba spreman na razgovor o podizanju kvaliteta, očuvanju i podizanju vere u naš obrazovni sistem.

On smatra da ulazak Univerziteta u Beogradu na šangajsku listu 400 najboljih univerziteta u svetu, treba da bude podstrek za ostale univerzitete, a za sam UB da učini sve da ide napred.

"Osnovna zamerka je da su naši univerziteti inertni, usporeni. Hajde da dokažemo da to nije tacno, da to može brže i efikasnije," naglasio je novi ministar prosvete.

On poručuje da je naš obrazovni sistem dobar, naša nauka je dobra, spada, kako kaže, u vrh evropskog istraživačkog rada.

"To moramo da zadržimo, stimulišemo i učinimo da bude još bolje," rekao je Jovanović ističući da treba da pokušamo da dovedemo što veći broj stranih studenata i da se sa našom diplomom zapošljavaju u svojim državama.

Jovanović je naveo da je za kratko vreme dobio pozive od naših ljudi u inostranstvu koji su spremni na saradnju.

Skupština Srbije je sinoć izabrala novu, rekonstruisanu Vladu. Vlada u novom sastavu prvi put treba danas da zaseda.

B92

Pogledajte još