Sirija: Moguć novi napad hemijskim oružjem

"Prema najnovijim informacijama kojima raspolažemo, tri konvoja natovarena hemijskim naoružanjem napustila su svoje lokacije a sada možemo da potvrdimo da su dva od njih stigla na svoje konačne destinacije", rekao je predstavnik opozicije Haled Saleh na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Prema tvrdnjama Saleha, konvoji su razmešteni u Ezri, kao i u blizini aerodroma na periferiji Damaska, prenela je agencija AFP.

"Veoma smo zabrinuti zbog informacija koje smo dobili od izvora unutar Asadove vojske koja razmatra upotrebu hemijskog oružja protiv nedužnih civila", rekao je Saleh novinarima.

Vašington je optužio sirijski režim da je upotrebio hemijsko oružje u sukobu sa opozicijom, a predsednik SAD Barak Obama najavio je vojnu intervenciju i zatražio za nju saglasnost američkog Kongresa koji će zasedati 9. septembra.

Podršku Obami u nameri da izvrši vazdušne napade na Siriju pružio je francuski predsednik Fransoa Oland, dok je britanski parlament glasao protiv i onemogućio vladu Dejvida Kamerona da se priključi eventualnoj vojnoj akciji.

Moskva i Peking izjasnili su se protiv intervencije u Siriji i upozorili na opasnost od preduzimanja jednostrane akcije koja nije obezbedila saglasnost Saveta bezbednosti UN.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još