Drugo izdanje Zaveta od petka u prodaji

Ovo izdanje dopunjeno je sa 25 ekskluzivnih fotografija nastalih u objektivu ratnih reportera i nemačkih vojnika, koji su u svom pohodu kroz Srbiju beležili zanimljive detalje sa kojima su se susretali, kao i dodatkom pod nazivom „Sećanje na zaboravljene ljude i trenutke“, koji obuhvata priče o zaboravljenim herojima Velikog rata, poput Milunke Savić, pukovnika Dušana Purića, najmlađeg kaplara Prvog svetskog rata Momčila Gavrića, podsećanje na besedu Nikolaja Velimirovića u Londonu, kao i priču o vojvodi Radomiru Putniku, koji je sahranjen tek nekoliko godina nakon smrti, zaboravljen od kralja i političara.

Zahvaljujući fotografijama, čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa manje poznatim detaljima iz rata o kojima istoričari nisu previše bavili. Neke su potresne, neke porazne, dok pojedine deluju nestvarno, poput fotografije vijetnamskih vojnika, koji su u sklopu francuskih trupa učestvovali u proboju Solunskog fronta ili dvanaestogodišnjeg beogradskog dečaka sa puškom koji nišani na austrougarske jedinice. Sama priča u romanu inspirisana je istinitim događajem i trudio sam se da je preslikam što stvarnije, kao i da podsetim na neke trenutke koje mislim da ne treba zaboraviti – rekao nam je Slaviša Pavlović.

(old_image)

Radnja ratno-ljubavnog romana Zavet počinje 1914. godine i prati živote srpskih vojnika i civila tokom Velikog rata. Pavlović nam u prvom planu predstavlja Milića Itanića, tridesetogodišnjeg heroja Balkanskih ratova, koji nevoljno odlazi u rat i njegovog oca, ostarelog i penzinisanog pukovnika Andriju Itanića, koji nestrpljivo iščekuje napad Austrougarske kako bi se jednom zauvek postavile granice kakve decenijama priželjkuje.

Stav oličen u rečima „Srbin se ne predaje“, napraviće prećutni sukob između oca i sina, koji su u stalnom upinjanju da jedan drugom pokažu veće junaštvo. Kako se bitke rasplamsavaju, i kako rat polako postaje svakodnevica, njihovi putevi će se zauvek razdvojiti. Tokom perioda od četiri godine, autor nas kroz više neočekivanih zapleta upoznaje sa Srbijom iz tog perioda, opisujući najznačajnije bitke iz ugla učesnika na obe strane, dok se kao sporedni likovi pojavljuju i general Pavle Jurišić Šturm, Dragutin Dimitrijević Apis, kao i pruski oficiri, koji su poput generala Makenzena pokazivali izuzetno poštovanje prema srpskim vojnim veštinama. Drugi deo knjige obiluje simbolima i metaforama, iznenadnim obrtima, kao i neočekivanom ljubavnom pričom, koja kompletan zaplet čini još neizvesnijim.

(old_image)

Fotografija 1 Oktobar 1915. godine. Srbi iz Sjedinjenih Američkih Država dobrovoljno su se vratili u otadžbinu kako bi učestvovali u odbrani Srbije. Kao što u Americi nisu zaboravili Srbiju, tako ni u Srbiji nisu zaboravljali Ameriku, što pokazuje američka zastava koja se vidi na fotografiji

a zadnjim koricama drugog izdanja nalaze se komentari recenzenata. Glumac Branislav Lečić napisao je „Zavet je roman koga se sećam. Vidim blatnjave bajonete iskopane na Ceru dok sam leti kao dečak čuvao stoku. Vidim metke i čaure poezije prošlosti. Osećam i miris dunja sa ormana detinjstva. Radost i nada da takva Srbija još uvek nije umrla klizi između redova ovog romana“, dok je Goran Petrović istakao da pisac, prateći istorijsku i svoju unutrašnju dinamiku, čitaoca vodi iz poglavlja u poglavlje, ne dozvoljavajući mu ni za trenutak da predahne.

Pogledajte još