Vulin: Srbi danas predaju jedinstvenu listu

"Srbi sa Kosova će danas u pola devet otići da se uvere da je materijal statusno neutralan. Od tog momenta mi smo spremni sve da završimo. Srbija je ozbiljna država", kazao je Vulin i dodao da je neophodno da se lično uvere pošto je "Srbija navikla na razna uveravanja i obećanja".

On je naveo da su se predstavnici opština sa severa Kosova lako dogovorili oko izlaska na izbore i da očekuje veliki odziv građana. "Verovali ili ne lako smo se dogovorili. Oni najprisnije osećaju državu Srbiju koja se brani onima koji žive na Kosovu. Da bi opstali i ostali, oni moraju da vladaju Kosovom i Metohijom, da preuzmu sudbinu u svoje ruke i ovo je jedini način", ocenio je Vulin.

Upitan zašto niko nije zvao Demokratsku stranku (DS) da učestvuje na jedinstvenoj listi, Vulin je odgovorio da to nije stvar "dirigovanja Beograda", već da se o sastavu jedinstvene liste dogovaraju Srbi sa Kosova i Metohije. "Na jedinstvenoj listi su ljudi iz URS koji nisu u vladajućoj koaliciji, pa čak i građanske incijative. To je stvar njihovog dogovora. DS je na Kosovu ostala bez svojih odbornika koji su prešli u druge partije ili druge organizacije. Naša vrata su bila otvorena svima, a kako su se dogovrili to je njihova stvar," precizirao je ministar.

Vulin je najavio da će država brzo i zakonski odgovoriti na izveštaj skupštinskog Anketnog odbora koji je utvrdio brojne zloupotrebe prilikom trošenja budzetskih sredstava na Kosovu i Metohiji od 2000. do 2012. godine. "Država će pokazati da deluje. Ja izveštaj još nisam dobio", kazao je on. Rok za prijavljivanje izbornih lista za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji ističe u ponoć, a lokalni izbori zakazani su za 3. novembar.

Izvor: Kurir

Pogledajte još