fbpx

Zabrana prilaska žrtvama čista formalnost

Za poslednjih osam meseci, u Srbiji su u porodičnom nasilju ubijene 42 osobe. Porodično nasilje se svake godine povećava, pa je 2010. bilo 7.810, a u 2012. čak 9.500 slučajeva. U okviru osuđujućih presuda za porodično nasilje, osnovni sudovi mogu da izreknu mere zabrane prilaska žrtvi. Ova zabrana, može trajati najduže tri godine i na sudiji je da proceni kolika mora biti razdaljina između žrtve i nasilnika. Ona se kreće od tri metra. Umesto da se zabranom prilaska smanji broj slučajeva nasilja, postiže se drugačiji efekat, smatra Vesna Stanojević iz Sigurne kuće.

"Ova sudska kazna nije efikasna, nema ko da kontroliše nasilnika i nema posledica po one koji prekrše ovu meru. Sistem je potpuno neefikasan. Niko ne prati da li se kazne poštuju,"
ogorčena je Vesna Stanojević.

Sudovi izriču zabranu prilaska supružnicima nakon razvoda braka, muževima koji maltretiraju žene, deci koja biju roditelje, komšijama koji zlostavljaju stanare...

Profesor Dalibor Grujić potvrđuje da je reč o neuređenoj oblasti i da jedino što preostaje žrtvama koje su iznova ugrožene, jeste podnošenje nove tužbe protiv nasilnika.

"Nažalost, Krivični zakon nema propisanu posledicu za prekršioce zabrane. Jednostavno, ova zabrana je samo slovo na papiru,"
ističe Grujić.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.