Koji ministar ima najlakši posao ?

Mada se svima čini da će najteže biti mladom Lazaru Krstiću, ministru finansija, siguran sam da će mnogo teže ipak biti Saši Radulovuiću, ministru privrede - ocenjuje za “24 sata” Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

On objašnjava da će Krstiću biti teško u operativnom smislu, jer će ga svakodnevno vući za rukav. Biće izložen zahtevima i pritiscima da nađe pare i krpi rupe. On to može novim zaduživanjima ili štampanjem vrednosnih papira kao što je to do sada bilo. Ali, fiskalni deficit je posledica toga što privreda loše radi i to treba menjati.

"Najveći posao imaće ministar privrede. Srpsku privredu treba pokrenuti, da počne da radi, a to je veoma težak posao. Siguran sam da će novi ministar tome da se posveti. Jer, ako ne budemo imali privredni rast od nekoliko procenata, džaba smo krečili,"
kaže Savić.

Sa druge strane, on smatra da će “najlakši” posao imati takozvana sporedna ministarstva kao što su kultura i sport.

"To je, nažalost, tako, oni neće imati puno posla jer nemaju novca, a to je jako loše," kaže Ljubodrag Savić.

Međutim, najlagodniju poziciju u novoj vladi imaće Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za EU.

"Očigledno je da je njegovo ministarstvo napravljeno da se njemu nađe posao. On se, koliko znam, do sada nije bavio poslovima evrointegracija i učiće zajedno sa nama kako se pristupa EU,"
ocenjuje profesor Ljubodrag Savić.

Izvor: S. Palić, 24sata

Pogledajte još