Koliko miliona vredi svet velikog Getsbija? (VIDEO)

Velelepni zamak „Oheka Castle“ koji je Ficdžeraldu poslužio kao inspiracija za Getsbijeve dvore, zapravo je jedan iz serije sličnih građevina čiju je gradnju finansirao filantrop Oto Herman. Početkom prošlog veka njegova vrednost procenjena je na jedanaest miliona dolara, dok bi danas za njegovu kupovinu trebalo izdvojiti sto deset miliona dolara, prenosi „Vanity Fair“

Vozilo kojim je Dejzi upravljala u trenutku nesreće, sada je cenjeni oldtajmer koji bi imao pre svega kolekcionarsku vrednost. Ranije je njegova cena iznosila 9.500 dolara, dok je danas to tričavih 398.970 dolara.

(old_image)

Beta/AP

Lurmanova ekranizacija podelila je filmsku kritiku, ali su svi saglasni u tome da su kostimi bez premca. Ni njihova cena nije za potcenjivanje, kako nekada, tako i danas. Primera radi, ženska garderoba (veš, haljina za dan, haljina za noć, kaput, torba i cipele) tokom dvadesetih godina mogla se pazariti za 141.14 dolara. Cena istog kompleta pretočena u današnje standarde iznosi 6.745 dolara.

Kada su muškarci u pitanju, komplet garderobe za ulazak u Getsbijev svet sačinjavaju Oksfordova bela majica, odelo, kravata, prsluk i cipele. Njihova cena u vreme nastanka romana iznosila je 103 dolara, dok je u sadašnjosti taj iznos porastao na 2.075 dolara.

(old_image)

Beta/AP

Skupocena odeća ne ide bez nakita. To je znao i Lurman kada je za potrebe filma angažovao tim prestižne kuće „Tifany & Co“ predvođen Oskarom nagrađenom kostimografkinjom i dizajnerkom Ketrin Martin.

Poređenja radi, komplet dijamanstkog prstenja sa potpisom „Tiffany“ tokom dvadesetih godina XX veka koštao je nešto više od 4.000 dolara. Njegova cena danas iznosi čak 53.000!

Sve u svemu, kada se na računicu doda još nekoliko „sitnica“, ispostavlja se da je za luksuzan svet Džeja Getsbija, kreiran od strane F.S. Ficdžeralda, koštao 11.015.125 dolara. U svetu današnjice, ukoliko želite da živite na visokoj nozi baš kao slavni Getsbi, biće vam potrebno 110.498.631 dolara. Sitnica, zar ne?



B92

Pogledajte još