Savet Evrope podržao Prajd u BG

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, Nils Muižnieks, poslao je organizatorima Parade ponosa u Beogradu 2013. pismo podrške u kojem ističe da su sloboda izražavanja i mirnog okupljanja osnove demokratskih društava koje su zagarantovane Članom 11 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i odnose se na sve osobe, uključujući pripadnike LGBT zajednice.

Mirna okupljanja su, kako je ukazao, posebno značajno i konstruktivno sredstvo za okončanje diskriminacije kojoj su izloženi pripadnici LGBT zajednice.

"Svedoci smo ponovnih pokušaja da se suzbiju glasovi lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba u Evropi. Ograničavaju se osnovne slobode na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kroz zakone koji zabranjuju 'propagandu' ili 'promovisanje homoseksualnosti i netradicionalnih seksualnih odnosa'"
, navodi Muižnieks, uz podsećanje da je nekoliko parada ponosa zabranjeno ili prekinuto.

"Na osnovu Evropske konvencije, države takođe imaju pozitivnu obavezu da zaštite učesnike svih demonstracija, čak i kada one smetaju osobama koje se protive ideji ili stavovima za koje se demonstranti zalažu",
naglasio je on.

Prema njegovim rečima, to je ponovo istaknuto u Preporuci o merama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, koju su sve države članice Saveta Evrope usvojile 31. marta 2010. godine.

Muižnieks je naveo da je, u pismu koje je poslao predsedniku Vlade Srbije u oktobru 2012. godine nakon zabrane održavanja Parade ponosa u Beogradu prošle godine, skrenuo pažnju vlastima na gore pomenute principe.

"Takođe sam istakao da se generalna zabrana mirnih demonstracija može opravdati jedino ako postoji realna opasnost da će doći do nemira koji se ne mogu sprečiti razumnim i adekvatnim merama", dodao je on.

Na kraju, komesar Saveta Evrope je izrazio nadu da će "Parada ponosa u Beogradu 2013. biti jako uspešna i da će doprineti promeni stava i borbi protiv postojećeg obrasca homofobije i transfobije u Srbiji".

Ambasade evropskih zemalja, Kanade i Australije podržale su održavanje Parade ponosa u Beogradu i pozvale srpske vlasti da obezbede miran i siguran ambijent.

B92

Pogledajte još