Bubrežnim bolesnicima ispunjeni zahtevi, štrajk obustavljen

Hronični bubrežni bolesnici traže da im se prizna status invalida.

"Mi smo jednom nogom već u grobu i nemamo šta da izgubimo", rekao je predsednik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS Goran Ljuboja, obrazlažući zašto su odbili da idu na dijalizu.

Naime, hronični bubrežni bolesnici tražili su da im se prizna status invalida i omogući odredjena naknada za invaliditet koji je nastupio kao posledica bolesti, da se transplantacija podigne na viši nivo, kvalitetniju dijalizu za sve pacijente, kao i da se na predlog Udruženja bira nacionalni koordinator za dijalizu i transplantaciju, prenosi Fena.

Njihov zahtev je i da se omogući nesmetano dijaliziranje van Srpske, da se troškovi prevoza na dijalizu refundiraju onima koji koriste svoj prevoz i da se u svim centrima primenjuju isti standardi lečenja, da se otvore dijalizni centri u Foči i Trebinju i obezbede neophodni lekovi nakon transplantacije bubrega.

Od resornog ministra Slobodana Staniha juče su dobili uveravanja da će jedan broj njihovih zahteva uskoro biti ispunjen, a drugi u narednom periodu, ali Udruženje traži da o tome dobiju i pismenu potvrdu.

"Ukoliko danas dobijemo pismene garancije, štrajk ćemo zamrznuti. U slučaju da se naši zahtevi u dogledno vreme ne reše, ponovo ćemo krenuti u štrajk"
, poručio je Ljuboja.

Naglašava da su svesni da time dodatno ugrožavaju već narušeno zdravlje, ali ističe da nisu imali izbora jer se društo prema ovoj kategoriji gradjana, kako kaže, ponelo nehumano.

"Žalosno je što mi nemamo nikakva prava, što nije slučaj u okruženju"
, upozorio je Ljuboja.

Podsetio je da nemaju uslove ni da rade, a nemaju status invalida rada, ne mogu da putuju iz RS kod rodbine ili zbog nekog drugog razloga jer im se ne plaćaju troškovi...

"Mi nemamo izlaza. Ako nemamo dijalizu, ni nas nema", kaže Ljuboja i naglašava da oni od svojih zahteva ne odustaju jer su "dovoljno čekali".

Ministar zdravlja RS Stanić prethodno je zamolio ove blesnike da štrajkom ne nanose novu štetu svom zdravlju.

"Ono o čemu se nismo uspeli da dogovorimo je dodela invalidskog statusa dijaliziranim pacijentima, jer to pitanje nije u našoj nadležnosti", istakao je Stanić i najavio da će u narednih godinu dana biti otvoreni centri za hemodijalizu u Foči i Trebinju, kao i da će biti rešeno pitanje dodele socijalnih primanja.

Što se tiče sticanja invalidskog statusa, koji je u nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, rekao je da će s nadležnima utvrditi koji je postupak za dobijanje invalidskog statusa i o tome pisanim putem informisati Udruženje.

Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki dan uoči početka štrajka oko 1.000 hronicnoh bubrežnih bolesnika upozorio je vlasti tog entiteta na posledice koje on može da izazove.

"To će povećati smrtnost onih koji stupe u taj štrajk"
, ukazao je Vlajki i pozvao da se spreci ta, kako je nazvao, tragedija i pokrene postupak da te osobe dobiju veća prava.

Izvor: Blic

Pogledajte još