Prvi potezi novih ministara u Vladi: Smena kadrova bez kvalifikacija

Prva sednica Vlade u novom sastavu

"Zadržaću sve koji su stručni i koji su svojim kvalitetima i sposobnostima zaslužili da ostanu", kaže Mirović.

Krstić, koji ima i najteži zadatak, kaže da će njegov kabinet činiti mladi eksperti, a da će se oslanjati i na profesionalce koji su i do sada radili u njemu.

Lazar Krstić: Moj pečat je da iz vida nikako ne gubimo dugoročnu održivost, umesto kratkoročnih reformi koje bi poslužile do sledećeg izbornog ciklusa. Očekuje nas veliki posao u državnom aparatu i pojedincima.

Tomislav Jovanović: Svim đacima treba da obezbedimo podjednake uslove za obrazovanje, a u sve škole moraju da dobiju sanitarne čvorove. Podići ćemo entuzijazam zaposlenih.

"Očekuju nas suštinske promene. Držaćemo se dva principa - prvi je da stvorimo sistem koji će onima koji žele i mogu da učestvuju u tržišnoj utakmici omogućiti da bez prepreka, suvišnih šaltera i kočnica izađu na najbrži kolosek i sutra spremni uđu u jedan veći evropski sistem, a drugi je da pomognemo i podržimo sve one koji iz ma kog razloga nisu spremni da u toj utakmici učestvuju"
, najavljuje Krstić za “Blic”.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović kaže da će obezbediti kvalitetan i visokostručan kadar koji će biti u stanju da “povrate poljuljani ugled obrazovanju i nauci”.

"Ukoliko bude potrebe za promenama, napraviću ih"
, rekao je Aleksandar Antić, preuzimajući resor saobraćaja. On je dodao da se neće kao svoj prethodnik “graditelj” Milutin Mrkonjić fokusirati samo na koridore, već će se kao neko ko dolazi iz politike koncentrisati i na ostale sektore.

Sa dolaskom novog ministra moguće su promene i u Ministarstvu sporta.

"Samo oni koji su dobro radili imaće moju podršku"
, kaže za “Blic” Vanja Udovičić.

Na prvoj sednici Vlade u novom sastavu formiran je pregovarački tim za pridruživanje EU. Ministar bez portfelja za evropske integracije Branko Ružić izjavio je za “Blic” da će to ujedno biti i njegov tim saradnika, kao i da je već prvog dana imao sastanak sa glavnim pregovaračem Tanjom Miščević.

Rekli su
- Igor Mirović Cilj nam je da u kratkom vremenskom roku pomognemo velikom broju lokalnih samouprava koje su na nižem stepenu razvijenosti i zakonima otklonimo sve negativne pojave - Aleksandar Antić Moramo što pre aktivirati 800 miliona evra ruskog kredita za železnicu. Važno je da povećamo brigu za održavanje puteva prvog i drugog reda, a ne samo da gradimo nove. - Dragan Glamočić Prioritet dogovor nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kao i ubrzanje isplata subvencija poljoprivrednicima u skladu sa zahtevima. - Vanja Udovičić Odmah ću “napasti” aktuelne probleme jer nisam prihvatio ovu odgovornost tek da bi bio ministar ili sedeo u fotelji već da bih radio. Odmah krećem na teren. Sport ne postoji samo u prestonici. - Branko Ružić Prvi zadatak biće definisanje operativnog plana na polju koordinacije procesa evropskih integracija sa svim učesnicima, kao i razgovori u Kancelariji za evropske integracije.


Blic

Pogledajte još