fbpx

Kosovo: Predata jedinstvena srpska lista

Inače, u ponoć ističe rok za prijavu za izbore.

Načelnici kosovskog i kosovsko-pomorovskog okruga Vladeta Kostić i Srđan Mitrović predali su večeras CIK-u izbornu listu građanske inicijative pod nazivom "Srbija" za učešće na kosovskim lokalnim izborima zakazanim za 3. novembar.

Vladeta Kostić je kazao novinarima ispred sedišta CIK-a u centru Prištine u prisustvu svih kandidata Srba za gradonačelnike da lista građanske inicijative "Srbija" ima kandidate za ukupno deset opština na Kosovu.

On je rekao da se na listi nalazi šest kandidata za predsednike opština južno od Ibra.

"Za opštinu Gračanica kandidat je Branimir Stojanović, koji je i šef Biroa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici. Kandidat za opštinu Štrpce je Ivan Redžić, za opštinu Klokot Srećko Spasić, za opštinu Parteš Dragan Nikolić, Novo Brdo Svetislav Ivanović, a za Ranilug Gradimir Mikić koji je i sadašnji gradonačelnik te opštine", kazao je Kostić.

On je rekao da su u okviru te građanske inicijative i kandidati za četiri opštine na severu Kosova ali da on ne zna njihova imena s obzirom da se prijave kandidata na severu Kosova vrše preko OEBS-a.

Nosilac liste za Gračanicu je Vladeta Kostić.

U kosovskoj CIK i dalje traje prijavljivanje lista za učešće na lokalnim izborima zakazanim za 3. novembar, a Tanjugu je rečeno u CIK-u da su prijavljeni kandidati za gradonačelnike i odbornike u svim opštinama i onima sa većinskim albanskim kao i s većinskim srpskim stanovništvom na severu i južno od Ibra.

Od srpskih političkih subjekata kako se saznaje u CIK-u liste za kandidate za gradonačelnike predali su Samostalna liberalna stranka, Srpska socijal-demokratska stranka, potom novoformirana građanska inicijativa "Savez kosovskih Srba", građanska inicijativa "Zajednička budućnost" kao i građanske inicijative "Demokratska inicijativa" i "Jedinstvena srpska lista - Vidovdan".

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će jedinstvene srpske liste za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji biti predate do ponoći.

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je ranije Tanjugu da su doprinos radu na listi za kandidate za gradonačelnike i odbornike dali svi aktivisti po opštinama i da će okosnicu te liste činiti članovi SNS i SPS.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin najavio je ranije danas da će Srbi predati listu koju podržava i zvanični Beograd.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović podneo je kandidaturu za čelnika opštine Severna Mitrovica, javila je TV Klan Kosova.

Od Albanskih političkih partija liste su predale Demokratski savez Kosova Isa Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Alijansa za Novo Kosovo Bedžeta Pacolija kao i dve građanske inicijative Albanaca za opštine Mališevo i Glogovac.

Prijavljene su i liste tri crnogorske liste.

Albanske političke partije prijavile su kandidate za gradonačelnike i u opštinama na severu Kosova kao kandidate za odbornike u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom južno od Ibra.

Kako procenjuju prištinski analitičari bitka za gradonačelnika Prištine biće veoma zanimljiva imajući u vidu da su za to mesto kandidati aktuelni predsednik DSK i gradonačelnik Prištine Isa Mustafa, ispred Tačijeve partije aktuelni ministar bezbedonosnih snaga Kosova, bivši premijer Agim Čeku, kandidat Ramuša Haradinaja Besnik Tahiri i ispred pokreta Samoopredeljenje Špend Ahmeti.

Za gradonačelnika Prištine kandidovala se i nekadašnji visoki funkcioner u bivšoj Jugoslaviji Kaćuša Jašari.

Goranci podneli jedinstvenu listu

Goranci su večeras podneli jedinstvenu izbornu listu za učešće na lokalnim izborima, izjavio je predsednik privremenog organa opštine Gora, koga je imenovala Republika Srbija, Adem Hodža.

Hodža, koji je i nosilac liste, kazao je za agenciju Beta da je kandidat za predsednika sadašnje opštine Dragaš Safet Kuši.

On je rekao da na listi ima 29 kandidata za odbornike koji su ugledni predstavnici svih sela u Gori.

Kazao je da se na listi nalaze i imena odbornika koji će u lokalnom parlamentu opštine Dragaš predstavljati Gorance koji rade u centralnoj Srbiji i zemljama Evrope.

"Naša politika na lokalnom nivou pre svega je usmerena na poboljšanje životnog standarda Goranaca, ali i drugih stanovnika, kao i na to da se ponovo uspostavi opština 'Gora' koja je ukinuta posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo", rekao je za Betu Adem Hodža.

On je kazao da je sve preduzeto da na predstojećim lokalnim izborina putem pošte glasaju i Goranci u raseljenju, jer se samo tako može vratiti opština Gora.

Prema njegovim rečima Goranaca ukupno ima oko 30.000, jedna trećina stalno živi u Gori, druga trećina radi u mestima centralne Srbije, a poslednja trećina Goranaca radi u zemljama Evropske Unije i svi oni tokom leta dolaze u svoje kuće u Gori.


B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.