EUROBASKET: Velika pobeda Srbije nad Litvanijom

Utakmica je odigrana pred 5.500 gledalaca u Podmežakla Areni u Jesenicima, a sudili su Emin Mogolkuc (Turska), Sašo Petek (Slovenija) i Huan Arteaga (Španija).

SRBIJA: Nedović 14, Krstić, Micić, Bogdanović 5, Bjelica 13 (8 skokova), Marković 2, Kalinić, Gagić, Krstić 20 (9 skokova), Anđušić 3, Katić 6, Štimac.

LITVANIJA: Motiejunas, Kalnijetis 17, Kuzminskas 1, D. Lavrinovič 12, Macijulis 6, Delininkaitis, Sejbutis 8, Klejza 8, K. Lavrinovič 2, Pocijus, Valancijunas 2, Javtokas.

Srpski košarkaši napravili su prvi, možda u ovom trenutku i najveći korak ka plasmanu u narednu fazu takmičenja.
U duelu sa, barem na papiru, prvim favoritom B grupe, Litvanijom, izabranici Dušana Ivkovića pokazali su kvalitet, a sjajan timski rad pretvorili su u veliku pobedu.

Srpska odbrana uspela je da zaustavi napad Litvanije i njihovo najjače oružje, šut za tri poena.
Selekcija Srbije vodila je praktično od početka do kraja utakmice, a uspešno je odbila sve pokušaje Litvanaca da se vrate u meč.

Pitanje pobednika rešeno je dva minuta pre kraja, kada je kapiten Nenad Krstić, posle asistencije Nemanje Nedovića, pogodio za dva poena uz faul, a kasnije iskoristio i penal za vođstvo od 63:53.

U samoj završnici meča srpski košarkaši prilično rutinski su priveli duel kraju i pokazali da repriza "poljskog scenarija" od pre četiri godine, kada je osvojeno srebro na EP, nije samo plod mašte najvećih optimista među ovdašnjim navijačima.

Bez ikakve dileme, trio Krstić-Nedović-Nemanja Bjelica bio je najzaslužniji za trijumf Srbije, dok su ostali manje-više uspešno pomagali pomenutim asovima.

Košarkaši Srbije nemaju vremena za slavlje, a kvalitet i dobru formu moraće da potvrde već sutra od 17.45, kada igraju meč drugog kola protiv Bosne i Hercegovine.

Premijerni meč Srbije na šampionatu u Slovenije sa tribina hale u Jesenicama posmatrao je i predsednik KŠ Dragan Đilas, potpredsednik Dejan Bodiroga, direktor muških selekcija Dragan Tarlać i nekadašnji istaknuti državni reprezentativac Aleksandar Đorđević.

Pogledajte još