Na pomolu spajanje DS i LDP ?

On je za list "Danas" rekao da je neophodno da se oko ključnih tema u našem društvu osnuje jedna politička organizacija. "To ne mora odmah da bude politička stranka, ali činjenica je da su fraze o koalicijama odavno potrošene“, ističe Bašić.

Prema njegovim rečima, potrebno je napraviti platformu i definisati ciljeve oko kojih bi se okupili, pre svega, građani, a ne lideri i vrhovi stranaka.

Upitan da li je bilo kontakata između predsednika dve partije Čedomira Jovanovića i Dragana Đilasa tim povodom, odnosno kakve su reakcije predstavnika DS, Bašić odgovara da "ova ideja nije telefonski razgovor dva stranačka lidera“.

"Mislimo da je i demokratama jasno da je neophodno odgovoriti na izazove sa kojima se Srbija suočava. Mi se obraćamo biračima i svim našim članovima, jer to će moći da se sprovede jedino ukoliko svi zajedno učestvujemo u formiranju jednog takvog bloka. Naravno, neophodno je da se definišu jasni kriterijumi i pravci zajedničke politike“, naglašava Bašić.

Upitan šta LDP očekuje od DS u vezi sa ovom temom, Bašić kaže da je reč o "dosta kompleksnoj političkoj ideji da bi mogla da se svede na razgovore predsednika stranaka“.

Može li opozicija da se ujedini? Pročitajte šta o tome kažu Žarko Korać i Zoran Živković.

U utorak uveče je lider LDP Čedomir Jovanović u izjavi za RTS poručio da se zalaže za uspostavljanje "neophodne ravnoteže u društvu" i stvaranje političke organizacije koja će imati jasan program

"Što da ne“, komentar je Borislava Stefanovića, šefa poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije, na inicijativu LDP, uz napomenu da je reč o dve stranke koje imaju dosta zajedničkih stavova, ali i da se razilaze u pravcu različitih ideologija - liberalizma, odnosno socijaldemokratije.

"Svaka inicijativa za zajedničko delovanje i organizovanje je, svakako, dobra. DS ima veoma dobru saradnju sa LDP, osim ideoloških razlika u pogledu ekonomije“
, ocenjuje za Danas Stefanović.

Naš sagovornik, međutim, naglašava da između predstavnika dve stranke nije bilo razgovora o toj temi, "što, naravno, ne znači da ih neće biti“.

"Nasleđe je ono što spaja DS i LDP, što se videlo 12. marta u šetnji za Zorana Đinđića“
, kaže Stefanović. Upitan da li bi eventualno objedinjavanje stranaka imalo pozitivne efekte na rejting DS, Borislav Stefanović ističe da je to spekulativna stvar, te da dalje ne bi komentarisao.

Svetlana Logar, istraživačica u Stratedžik marketingu, ocenjuje da nije lako proceniti kako bi se ujedinjenje DS i LDP odrazilo na njihove rejtinge.

"Jako je teško doneti ocenu koliku podršku građana bi dobili ujedinjeni DS i LDP. To, pre svega, kažem imajući u vidu raznovrsnost biračkog tela demokrata. Iako postoji jedno tvrdo jezgro u DS koje je afirmativno prema LDP, nije lako pretpostaviti da li bi to za obe stranke bio minus ili plus“, smatra Logareva.

Svetlana Logar ističe da je procenu nemoguće napraviti na osnovu prostog zbira trenutnih postotaka podrške, odnosno da je neophodno najpre definisati ciljeve i program te nove političke organizacije da bi se dobili relevantni podaci koji bi bili korišćeni u predviđanjima.

Izvor: B92

Pogledajte još