Evo zašto je testosteron dobar za žene?

Kada bi žene uzimale muški hormon testosteron, mogle bi da povećaju svoju memoriju, ali i da se zaštite od demencije. Najnovije istraživanje pokazuje da žene koje na kožu nanose testosteron u obliku gela svaki dan tokom šest meseci imaju bolje moždane funkcije od žena koje to ne čine.

Istraživači su testirali tretman na uzorku od 96 zdravih žena u postmenopauzi. Grupa koja je uzimala hormon pokazala se boljom u učenju i verbalnom izražavanju, a imale su i bolje kratkoročno pamćenje od žena koje su uzimale placebo.

Naučnici zato zaključuju i da je testosteron kod žena dobar za prevenciju demencije. Naime, jačanje moždanih funkcija najefikasnija je zaštita od demencije, a pokazalo se i da testosteron blagotvorno deluje upravo na mozak žene.

Iako se testosteron smatra muškim hormonom, i žene ga proizvode u malim količinama u svojim jajnicima. Kada dođu do menopauze, pada proizvodnja testosterona. Neka istraživanja pokazuju da to uzrokuje smanjen libido kod mnogih žena, što znači da je testosteron koristan i za taj deo ženskog života.

“Najnovije istraživanje ukazuje na to da je uzimanje testosterona zaista korisno za žene, ali potrebno je sprovesti i dalja istraživanja kako bi se tačno otkrila povezanost između tog hormona i funkcionisanja mozga kod žena, odnosno potencijalne prevencije demencije”
, napomenuo je dr Sajmon Ridli, sa britanskog istraživačkog centra za Alchajmer.

Izvor: B92

Pogledajte još