Fredi Merkjuri (VIDEO)

Sarađivao je sa brojnim poznatim svetskim muzičarima, među kojima se posebno ističu katalonska operska diva Montserat Kabalje i britanski muzičar Dejvid Boui. Fredi Merkjuri je najveći deo svog detinjstva proveo u Indiji, a u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za „najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla“.

Uporedo sa karijerom pevača u grupi Kvin, Merkjuri je imao i veoma uspešnu solo karijeru.

Na njegov život, ali i muziku u velikoj meri je uticalo njegovo versko opredeljenje. Merkjuri je bio pripadnik zoroastrizma. Njegov ekstravagantni način života, prožet brojnim aferama u pogledu njegovog seksualnog opredeljenja, još uvek je predmet brojnih diskusija među muzičkim i kulturološkim stručnjacima.

Kada je upisao srednju školu ubrzo je postao član školskog muzičkog sastava The Hectics, a jedan od članova grupe je Bulsari dao nadimak Fredi(engl. Freddie), neuspevajući nikako da izgovori njegovo ime. Taj nadimak su i Bulsarini roditelji ubrzo počeli da koriste.

Od 1970. do 1991. je bio frontmen i pevač grupe Queen. Nakon što im se 1971. pridružio i Džon Dikon, nastala je grupa Kvin, koja je u istom sastavu na svetskoj sceni trajala dvadeset godina, a uz izmenjeni angažman Meja i Tejlora funkcioniše i danas.

Fredi Merkjuri je u grupi osim pevanja svirao i klavir, ali i druge instrumente.

Muzička zaostavština Fredi Merkjurija je i danas aktuelna, pa se njegovo ime redovno može pronaći na većini Best of... muzičkih listi širom sveta

U svojoj solo karijeri je objavio nekoliko albuma, sarađivao sa Monserat Kabalje na snimanju albuma Barselona, koji je trebao biti tema Olimpijskih igara 1992. godine. Time je ispunio sopstveni dugogodišnji san da radi sa ovom operskom divom. Iako je pesma Barselona u prvi mah prihvaćena kao himna Olimpijade 1992. godine od strane Olimpijskog komiteta Španije, ta odluka je poništena kada je Merkjuri umro, što je naišlo na negodovanje pre svega obične javnosti same Barselone, koja je u toj pesmi prepoznala pravi simbol svog grada.

Ostao je upamćen po ekstravagantnosti na sceni, ali i po prilično rezervisanom privatnom životu, čije detalje nikada nije želeo da otkriva. Po sopstvenom priznanju je bio biseksualan, mada je u poslednjih desetak godina života bio gotovo isključivo okrenut muškim partnerima. Nikada se nije ženio i nije imao dece.

Oko katoličkog Uskrsa, na proleće 1987. godine, Fredi se testirao na HIV. Rezultat je bio pozitivan i doktori su dijagnostikovali da Fredi ima sidu. Taj podatak je skrivao od javnosti, i delimično od ostalih članova grupe sve do dan pred svoju smrt, kada je vidno bolestan dao medijsko saopštenje o svom stanju. Nepun dan kasnije je preminuo.

Nakon smrti, u skladu sa verom svojih roditelja, Fredi je kremiran. O sudbini pepela Fredi Merkjurija se ne zna ništa, obzirom da je svojom poslednjom voljom obavezao izvršiteljku svog testamenta, bivšu verenicu Meri Ostin da se za pepeo pobrine i nikada javno ne saopšti šta je sa njim uradila.

Pogledajte još