Moskva: Sarin koristili pobunjenici

Hemikalije koje su korišćene u napadu izvedenom u martu u sirijskom gradu Alepu ne pripadaju standardnoj municiji sirijske vojske, a granata sa smrtonosnom supstancom je slična oružju koje prave pobunjenici.

Uzorci uzeti iz pregrađa Alepa Kan al-Asal gde je 19. marta izveden napad, koje su ruski eksperti analizirali, pokazuju da su projektil koji je sadržao smrtonosni nervni gas sarin najverovatnije ispalili pobunjenici, navodi se u saopštenju, u kojem je u glavnim crtama predstavljen izveštaj od 100 strana koji je Rusija predala UN.

Zaključci tog izveštaja su "izuzetno specifični", pošto se uglavnom sastoje od naučnih i tehničkih podataka iz analiza vršenih tokom istraživanja, istaklo je Ministarstvo, dodavši da ti podaci mogu "značajno da pomognu" u istrazi UN o tom incidentu, prenosi ruski kanal "Raša tudej" (Russia Today).

U saopštenju se naročito skreće pažnja na "masovno predstavljanje raznih informacija izvan konteksta kako bi se odgovornost za navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji stavila na Damask, iako rezultati istrage UN još nisu objavljeni".

Na taj način, upozorava Ministarstvo, "utire se put za vojnu akciju" protiv Damaska. Fokusirajući se na napad u Kan al-Asalu u kojem je 19. marta ubijeno najmanje 26 civila i sirijskih vojnika, a 86 ih je povređeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova, takođe, kritikuje "pogrešan selektivni pristup" nekih država u izveštavanju o nedavnim incidentima vezanim za navodnu upotrebu hemijskog oružja u avgustu.

Prašina koja se digla povodom napada na istočno predgrađe Damaska, Gutu, ukazala je na "očigledne pokušaje da se zabašure incidenti trovanja pripadnika sirijske vojske gasom 22, 24. i 25. avgusta", navodi Ministarstvo, uz napomenu da je Sirija sve dokaze s tim u vezi dostavila UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je u utorak da su istražitelji UN spremni da se vrate u Siriju radi istrage o još nekoliko slučajeva upotrebe hemijskog oružja, uključujući napad u Kan al-Asalu 19. marta, navodi ruski kanal.

Članica tima UN Karla del Ponte u maju ove godine je izjavila da istražitelji Ujedinjenih nacija imaju podatke da su pobunjenici u Siriji koristili nervni gas sarin.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još