Vatikan opozvao svog ambasadora zbog pedofilije

Dominikanski državni tužilac je kasnije najavio da je imenovan specijalni tužilac koji treba da sprovede istragu protiv nadbiskupa Josefa Vesolovskog koji je bio nuncio, odnosno ambasador u Santo Domingu skoro šest godina.

Portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi, kaže da je i Sveta stolica zbog optužbi za pedofiliju pokrenula istragu protiv Vesolovskog koji je opozvan, prenosi Rojters.

"On je suspendovan i Sveta stolica je počela istragu", rekao je Lombardi.

Nekoliko nedelja nakon što je u martu izabran za prvog papu koji nije iz Evrope u poslednjih 1.300 godina, papa Franjo je najavio da će crkva iskoreniti pedofiliju među sveštenicima i pobrinuti se da zlostavljači budu kažnjeni.

Monsinjor Agripino Nunjes Koljado, crkveni zvaničnik u Dominikanskoj Republici, rekao je da je Vatikan reagovao čim je papa obavešten o navodnim "prestupima" Vesolovskog.

On je dodao da bi Vatikan mogao kazniti Vesolovskog, ali da će u karipskoj državi možda imati imunitet od krivičnog gonjenja zato što kao nuncio ima diplomatski status.

Dominikanski državni tužilac Fransisko Dominges Brito rekao je novinarima da će tokom istrage biti uzeti u obzir dominikanski zakon i međunarodno pravo, imajući u vidu diolplomatski status Vesolovskog.

Tužilac za distrikt Santo Domingo, Jeni Berenise Rejnoso, kaže da je istraga pokrenuta zbog optužbi koje su objavile dve lokalne tv stanice u ponedeljak.

Ona je navela da protiv Vesolovskog mora biti sprovedena istraga i da on mora biti kažnjen u Dominikanskoj Republici. Nije poznato gde se Vesolovski nalazi. Lokalni mediji su javili da je napustio karipsku zemlju početkom avgusta. On je drugi poljski sveštenik u Dominikanskoj Republici koji je ove godine optužen za pedofiliju.

Dominikanske vlasti vode istragu i protiv Vojćeha Gila koga je u maju suspendovao njegov verski red iz ruralne parohije Hunkalito nakon što su ga lokalni stanovnici optužili da uznemirava dečake na oltaru.

Gil je bio na odmoru u Poljskoj kada je suspendovan, saopštila je crkva. Nije poznato da li se vratio u Dominikansku Republiku.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još