Obama u Peterburgu - Da li je na pomolu susret sa Putinom ?

Obama, koji je u Rusiju doputovao posle posete Švedskoj, sleteo je na aerodrom Pulkovo uoči otvaranja samita G20 kasnije popodne, prenela je agencija AFP.
Samit će otvoriti Putin.

Zvaničnik Bele kuće je izjavio da zvaničan bilateralni sastanak Obame sa Putinom tokom samita G20 nije planiran, ali je moguće da će lideri dve zemlje razgovarati na marginama sastanka.

"Očekujemo da će predsednici imati priliku da razgovaraju na marginama G20", kazao je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

On je rekao da će Obama na marginama samita G20 imati bilateralne sastanke sa liderima Francuske i Kine, Fransoa Olandom i Si Đinpingom.

Krajem avgusta i pomoćnik šefa ruske države Jurij Ušakov je izjavio da susret predsednika Rusije i SAD na marginama samita nije planiran, ali da će lideri imati mogućnost da razgovaraju o aktuelnim pitanjima.

"Susret sa Obamom se ne planira. On nije planiran, pre svega, jer smo i mi i Amerikanci pripremali punovažnu posetu koja, kako znate, neće biti održana,"
rekao je on.

Prema rečima Ušakova, predsednik Rusije kao organizator samita će "prirodno, pozdraviti Obamu kao i druge lidere, rukovati se s njim, a dalje ćemo videti".
Odgovarajući na pitanje da li je moguć "stojeći" susret lidera dve zemlje, Putinov pomoćnik je rekao da je "sve moguće".

"Sada se taj susret ne planira," rekao je Ušakov, dodajući da će tokom samita Putin i Obama imati mnogo mogućnosti da razgovaraju.

"Da li će to biti 's nogu' ili sa sedenjem u foteljama, ne znam," kazao je predstavnik Kremlja a preneo je Itar-Tass.

Ruska državna agencija prenela je izjavu zamenika ministra finansija Sergeja Storčaka da su na susretu u meksičkom Los Kabosu na marginama samita G-20 prošle godine, Putin i Obama sedeli jedan pored drugog za istim pregovaračkim stolom i vrlo aktivno razmatrali na engleskom jeziku sve pokrenute teme.

Ušakov je, pak, dodao da za sada nije video plan sedenja na predstojećem samitu i da ne može da kaže da li će se tako nešto desiti i tokom ovogodišnjeg samita u Sankt-Peterburgu, 5. i 6. septembra.

Predsednik SAD zvanično je otkazao septembarski susret sa Putinom u Moskvi, povezavši tu odluku, izmedju ostalog, sa davanjem privremenog azila bivšem saradniku američkih specijalnih službi Edvardu Snoudenu u Rusiji, podseća RIA Novosti.

Izvor: Blic

Pogledajte još