Borba Kličko-Čagajev najgledanija u poslednjih 70 godina

BERLIN, 19. juna 2009. (Beta-AP) - Kada u subotu Vladimir Kličko izađe u ring u Gelzenkirhenu u meč protiv Ruslana Čagajeva, dočekaće ih 60.000 ljudi, što je najveća bokserska publika u Nemačkoj još od tridesetih godina, kada se borio Maks Šmeling.

Sama borba, međutim, možda neće ispuniti očekivanja i pompu koji prate ovaj duel. Kličko je IBF i WBO šampion u teškoj kategoriji, a 20. juna je trebalo da se bori protiv Dejvida Heja i reši verbalno prepucavanje koje je dizalo tenziju poslednjih meseci.

Hej se, međutim, povukao prošlog meseca, rekavši da je povredio leđa. On je tražio da se borba pomeri za jul, ali je Kličko želeo da zadrži datum, kao i publiku od 60.000 ljudi u Gelzenkirhen areni. To je najbrojnija publika na boks meču u Nemačkoj u poslednjih 70 godina. Rekord je postignut kada se Šmeling 2. juna 1939. borio protiv Adolfa Hojsera, a meč u Štutgartu gledalo je 70.000 ljudi.

To je najbrojnija publika na boks meču u Nemačkoj u poslednjih 70 godina. Rekord je postignut kada se Šmeling 2. juna 1939. borio protiv Adolfa Hojsera, a meč u Štutgartu gledalo je 70.000 ljudi.

"Ovo je prilika koja mi se ukazuje prvi put u celoj sportskoj karijeri. Neverovatno sam uzbuđen zbog 60.000 navijača", rekao je 33-godišnji Ukrajinac Kličko.

WBA je proglasila Čagajeva "šampionom u pauzi" prošle godine, pošto je dva puta odlagao borbu protiv Nikolaja Valujeva.

Pošto je i treći meč njih dvojice odložen prošlog meseca u Helsinkiju, zbog antitela hepatitisa B kod Čagajeva, WBA je proglasila Valujeva pravim šampionom.

WBA do danas nije razjasnila da li će se Kličko boriti i za njen pojas osim što će braniti svoje.

Lekar promoterske agencije Univerzum Mihael Enert rekao je da je Čagajev spreman za borbu u Nemačkoj.

"Od kada je pre mnogo godina dobio hepatitis B, Ruslan je postao samo nosilac njegovih antitela. To nije dovelo do infekcije", rekao je Enert.

Kličko je rekao da je vakcinisan protiv hepatitisa B i da se ne brine zbog borbe.

Poslednju borbu Čagajeva je imao u februaru, kada je pobedio Karla Dejvisa Dramonda u nemačkom gradu Roštoku. To je Uzbekistancu bila prva borba za više od godinu dana.

Pogledajte još