Čačak: Bankrot najstarije fabrike papira

Fabrika hartije „Božo Tomić” uvedena je u stečaj 5. jula ove godine a na prvoj skupštini poverilaca, u čačanskom Privrednom sudu , Agencija za privatizaciju predložila je sprovodenje stečajnog postupka prodajom imovine, tj. bankrotstvom.

Skoro svi poverioci koji su se pojavili pred Sudom prihvatili su taj predlog, ali oni skupa imaju pravo na samo 4,4 odsto ukupnih potraživanja.

Prema rečima sudije u ovom postupku, Marije Adžemović, rešenje o sprovodenju stečajnog postupka bankrotstvom doneće tek naknadno, ukoliko u ostavljenom roku od 90 dana niko ne podnese predlog plana reorganizacije fabrike.

Prethodni stečajni postupak u Fabrici hartije bio je pokrenut 2010. godine, ali je tada prihvaćen plan reorganizacije podnet od strane kompanije „Čestijm” iz Sofije, koja je u leto 2007. godine kupila čačansku fabriku. Međutim, proizvodnja je obustavljena početkom 2011. godine kada je blokiran račun zbog neizmirenih obaveza i potrošene zalihe sirovina, pa je Agencija 2011. poništila privatizaciju i postavila zastupnika državnog kapitala.

Na ročištu je saopšteno da fabrika ima ukupno 15 objekata, od kojih su dva bez upotrebne dozvole, a 13 pod hipotekom - vrednosti 303 miliona dinara. Likvidaciona vrednost opreme iznosi 166 miliona dinara, zaliha 12 miliona, tako da ukupna imovina vredi 488 sa još nekim manjim pravima.

Sa druge strane, obaveze fabrike iznose 2,025 milijardi dinara i to 157 miliona se duguje radnicima za zarade, 849 za poreze, 674 dobavljačima u zemlji i 269 miliona u inostranstvu, pri čemu je reč uglavnom o povezanim vlasnikovim firmama, dok su obaveze prema bankama 74 miliona.

Predstavnici bugarske firme nisu se pojavili na ročištu, iako po više osnova potražuju od čačanske fabrike oko 800 miliona dinara.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još