Još jedan velikan koga se odričemo: Zašto nema novca za Njegošev jubilej?

Odbor su osnovale Matica srpska, Srpska akademija nauka i umetnosti i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, sa ciljem da se tokom 2013. realizuje bogat program posvećen velikom srpskom pesniku, vladiki i vladaru Crne Gore, članu Matice srpske i Društva srpske slovesnosti.

Odbor za proslavu "Dva veka Njegoša", sa sedištem u Matici srpskoj, blagovremeno je, krajem 2012. godine, izradio Program proslave i počeo da se obraća nadležnim republičkim organima da bi se pribavila sredstva za realizaciju proslave, navodi se u saopštenju iz Matice srpske.

Uprkos upornim obraćanjima svim nivoima vlasti, od predsednika Republike, predsednika i prvog potpredsednika Vlade pa do nadležnih ministara, Odbor nije dobio finansijsku podršku za realizaciju Programa proslave", ukazuje se u saopštenju i dodaje da su dragocenu verbalnu podršku pružili patrijarh srpski Irinej, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i prethodni ministar kulture Bratislav Petković.

Odbor obaveštava javnost da je samo neznatan deo Programa javno predstavljen.

Preostalo je veoma malo vremena da se u jubilarnoj godini ostvare programski sadržaji i posebno naučni skup (sa 100 prijavljenih učesnika iz zemlje i inostranstva). Apelujemo na uticajne pojedince i državne organe da se što pre pronađu sredstva za dostojno obeležavanje 200. godišnjice Njegoševog rođenja", ističe se u saopštenju.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još