Priručnik za blistav osmeh: Sve o nezi i zdravlju zuba

Da biste se bolje upoznali s najčešćim zubnim problemima i mogućnostima lečenja, pripremili smo vam mali priručnik za zdrav i blistav osmeh. Naravno, redovna higijena zuba se podrazumeva.

KARIJES
KAKO DA GA PREPOZNATE: Početni karijes javlja se na samoj površini zuba, i to najčešće na griznom delu, u vidu bele ili sive tačkice. Uznapredovali zubni kvar izgleda kao rupičasta lezija (udubljenje). Tu često upadaju ostaci hrane, što izaziva bol.
Primetite li bilo kakvu promenu koja podseća na karijes, odmah zakažite stomatološki pregled. Što je kvar manji, to će lečenje biti lakše i jeftinije. Osim toga, ako na vreme popravite zub, nećete rizikovati da vam ovaj problem izazove ozbiljne bolesti – psorijazu, alopeciju, upalu bubrega…

(old_image)

KAMENAC
KAKO DA GA PREPOZNATE: Kamenac je tvrda naslaga beložute ili braonkaste boje, nakupljena pri dnu zuba, između zuba i oko rubova krunica. Ova neestetska promena često je uzrok loseg zadaha.
Ne pokušavajte sami da uklonite kamenac, jer možete povrediti desni i trajno oštetiti zube. Posetite stomatologa i podvrgnite se ultrazvučnom skidanju kamenca. Taj tretman je potpuno bezbolan, ne izaziva krvarenje desni (za razliku od onog mehaničkog) i, što je najbitnije, odstranjuje čak i najsitnije čestice kamenca.
Nakon toga pojačajte oralnu higijenu, počnite da se koristite interdentalnim koncem i vodicom za ispiranje usta (po preporuci lekara) kako biste sprečili, ili pak usporili ponovno formiranje naslaga.

GINGIVITIS
KAKO DA GA PREPOZNATE: Gingivitis ili upala zubnog mesa veoma je neprijatan problem. Manifestuje se crvenilom, oticanjem i krvarenjem desni, bolom u desnima, lošim zadahom i – ponekad sitnim gnojnim ranama.Ako simptomi nisu jaki,
uzmite u apoteci gel protiv zapaljenja desni i antiseptični rastvor za usta. Koristite se tim proizvodima onako kako piše u uputstvu, posle svakog pranja zuba (najmanje triput dnevno) – i upala će brzo proći. A ukoliko imate rane na desnima i ne možete zaustaviti krvarenje, javite se stomatologu. On će vam propisati odgovarajući lokalni i sistemski antibiotik. Kao prvu pomoć, skuvajte čaj od žalfije i ispirajte usnu duplju nekoliko puta u toku dana. Ublažiće bol dok ne odete kod zubara.

AFTE
KAKO DA IH PREPOZNATE: Afte su svetli plikovi ovalnog oblika, s crvenim rubom. Pojavljuju se na sluzokoži usne duplje (na unutrašnjoj strani obraza, usana i jeziku). Izazivaju bol, peckanje i neprijatan osećaj zatezanja.
Isprobajte rastvorljive flastere za afte. Oni sadrže gel koji istovremeno dezinfikuje i zaceljuje rane u ustima te ublažava bol, pa u većini slučajeva rešavaju problem u roku od dva-tri dana. Ukoliko vam to ne pomogne, obratite se stomatologu za pomoć. Kao prvu pomoć, skuvajte čaj od žalfije i ispirajte usnu duplju nekoliko puta u toku dana. Ublažiće bol dok ne dobijete adekvatnu terapiju.

NEIZNIKLI UMNJACI
KAKO DA IH PREPOZNATE: Da li vam neiznikli umnjaci predstavljaju opasnost po ostale zube i opšte zdravlje – teško možete zaključiti sami. Oni uglavnom uzrokuju promene koje nisu vidljive golim okom – ciste u vilicama i mekim tkivima, resorpciju korenova susednih zuba, slabljenje ligamenata viličnih zglobova… Retko šalju jasne signale – izazivaju otok i bol lica, te uzrokuju promene zubnog niza.
Uradite OTP snimak (snimak obeju vilica) i odnesite ga na uvid zubaru. On će, na osnovu položaja i značaja umnjaka u zubnom nizu, proceniti treba li da se izvade.

PARADONTOPATIJA
KAKO DA JE PREPOZNATE: Prvi pokazatelji ove bolesti jesu blago otekle, meke desni koje povremeno krvare i osećaj trnjenja, pečenja i stranogtela između zuba. U kasnijoj fazi javljaju se – ogoljavanje, rasklaćivanje i prevremeni gubitak zuba.
Idite specijalisti paradontologije i oralne medicine. Ukoliko bude potrebe, on će vam uraditi kiretažu paradontalnih džepova. Reći će vam čime i na koji način da održavate higijenu usta i koje nutrijente da uzimate kako biste sprečili napredovanje bolesti.

(old_image)

BRUKCIZAM

KAKO DA GA PREPOZNATE: Brukcizam -nesvesno škrgutanje zubima – javlja se u snu i u stresnim situacijama. Za posledicu neretko ima oštećenje zubne gleđi, povećanu osteljivost na toplo, hladno, slatko i kiselo, bol u vilici i glavobolju.
Obavezno se obratite stomatologu. On će vam sanirati štetu na zubima i izraditi splint (silikonski štitnik za zube), koji će vas zaštiti od daljih oštećenja. Osim tqga, uzimajte kapi od valerijane, matičnjaka ili neke druge biljke koja ublažava stres. Zahvaljujući tome, postaćete opušteniji i samim tim prorediti lošu naviku.

Izvor: Dijetaizdrvlje.com

Pogledajte još