Saša Janković: Depolitizacija administracije je test za vladu

Jedan od kriterijuma za uspeh Vlade u novom sastavu biće koliko će uspeti da administraciju depolitizuje, racionalizuje, učini odgovornijom i tako je stavi u službu ostvarivanja prava građana", naveo je Janković, a prenosi u saopštenju kancelarija zaštitnika građana.

On je kazao da je period priprema za rekonstrukciju vlade još jednom pokazao koliko je administracija u Srbiji politizovana.

„Procenat izvršenja preporuka za ispravljanje propusta na štetu prava građana u poslednja tri meseca pao je za oko 15 odsto u odnosu na godišnji prosek od 70 odsto, jer se za vreme personalnih političkih promena administracija, po lošem običaju, umesto radom bavi čekanjem, političkom kombinatorikom i prestrojavanjem", kazao je Janković.

On je naveo da je izvršavanje preporuka zaštitnika građana do sada bio kriterijum i zahtev na kome je insistirala samo Evropska unija i međunarodne organizacije.

Od nedavno i Narodna skupština je obavezala Vladu da je jednom u tri meseca izveštava o tome koje preporuke Zaštitnika građana, i zašto, nisu izvršene", naveo je Janković.

Izvor: Beta

Pogledajte još